Плажът на ръба на Земята който Instagram не успя да съсипе!

Плажът на ръба на Земята който Instagram не успя да съсипе!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.07.2024
  • Сподели:

Руми Накамура израства във Фукуцу, южната префектура Фукуока, точно на брега на океана. Плажът там винаги е имал специално място в сърцето ѝ. Това е мястото, където е играла на пясъка и се е плискала във водата с приятелите си още от дете.

Но след като посещава всякакви плажове в други части на света, осъзнава, че има нещо, което прави бреговата линия на Фукуцу още по-специална: зашеметяващият огледален ефект, който се създава по 3-километровата ивица.

Когато условията са подходящи, казва тя, на плажовете се виждат красиви отражения на небето – и това те кара да се чувстваш сякаш си на ръба на Земята.

"Още от детството ми знаехме, че когато приливът се разнесе и някой стои по-далеч, ще се отрази във водата или че облаците ще създадат наистина красива сцена", разказва Накамура пред BBC. Сега тя работи в местния съвет по туризъм и иска да сподели тази красота със света.

И ако в детството ѝ този феномен, наречен Fukutsu Kagami no Umi (Морско огледало Фукуцу), е бил местна тайна през последните години той става известен далеч извън региона и привлича множество посетители на малкия крайбрежен град.

Фукуцу вече се е прочул в страната с красивата сцена на залязващото слънце над светилището Мияджидаке, което през февруари и октомври създава перфектна линия от слънчева светлина над пътя, свързващ го с океана.

Но опитвайки се да намерят още начини да привлекат повече посетители в района, през 2021 г. Накамура и туристическият борд започват да популяризират района като насърчават посетителите да споделят снимки на морското огледало на Фукуцу.

Концепцията им обаче съвпада с разпространението на коронавируса, обяснява Накамура.

"Когато хората не можеха да отидат на претъпкани закрити места, те можеха да дойдат на широко отворения плаж, без да се налага да говорят или да се сближават с други, и можеха да направят снимка. Гледането на водата и освобождаването от натрупания стрес дава енергия за следващия ден."

Посетителите започват да се стичат, като публикуват снимки на природното огледало в Instagram, а туристическият борд публикува съвети как да се направи перфектният кадър на уебсайта Fukutsu Sea Mirror.

 

 

 

Така историята на Фукуцу поема по различен път. На друго място този туристически успех можеше да завърши с пълчища посетители и купища боклук, като например плажовете в Средиземно море или 11-те тона боклук на върха на Еверест.

Но във Фукуцу местните жители отдават приоритет на запазването на девствеността на плажовете си и се обединяват, за да защитят естествената си среда от търсачите на селфита и туристите от Instagram.

Днес посетителите на този участък от крайбрежието вероятно ще видят само безкрайна пясъчна ивица, уиндсърфисти и местни жители, които се разхождат заедно с туристите, търсещи перфектния кадър.

Няма пластмасови бутилки или хвърчащи във въздуха опаковки от джънк. Всеки заблуден боклук бързо ще бъде забелязан и прибран.

Това се дължи на факта, че местните се ангажират да събират всички боклуци, които видят по време на редовните си разходки по плажа, а през уикенда или в други определени дни се събират групи, за да проведат допълнителни почиствания.

Много от тези акции се провеждат от организации с нестопанска цел за опазване на околната среда. Въпреки че населението на Фукуцу е едва 60 000 души, градската управа признава над 30 от тези групи и сама участва в усилията, като организира форуми, за да помогне за образоването на жителите по въпросите на околната среда.

В града има дори специални "екомагазини", които са получили сертификат за прилагане на дейности, съобразени с околната среда, като намаляване на отпадъците или рециклиране.

Много от тях са фокусирани върху плажа, но като цяло се проявява внимание към местната среда и природа, което местните жители се надяват посетителите да разпознаят и възпроизведат.

Голяма част от стимулите се крият във факта, че плажовете вече са чисти.

 

"Ако има боклук върху боклук, хората си мислят, че е нормално да изхвърлят неща на това място. Наличието на навика да се поддържа чистота, на първо място е най-важното нещо", казва Накамура.

Част от мотивите за защита на крайбрежието на Фукуцу се дължат на застрашената от изчезване морска костенурка лопатарка.

Някога крайбрежието било място за размножаване на вида, но от 2010 г. посещенията и броят на костенурките намаляват. Въпреки че причината е неизвестна, новата репутация на Фукуцу като забележителност и локация за селфита е довела до опасения, че нарастването на броя на туристите може да повлияе на костенурките в бъдеще.

 

 

 

"Искаме хората да идват и да се забавляват", казва Шота Чавара, служител в отдела за морски костенурки във Фукуцу, който е създаден като център за подпомагане на местните екологични проблеми и защитата на морските костенурки. Но изразява загриженост, че в миналото е имало случаи на мъртви костенурки заради поглъщане на частици пластмаса. Той съветва да не посещавате крайбрежието през нощта, да пазите тишина, за да не изплашите костенурките, и да бъдете особено внимателни по време на размножителния период от юни до август.

Един от начините, по които посетителите могат да допринесат за опазването на костенурките, е просто да съберат отпадъците по време на посещението си. Можете да поискате торба и щипки от туристическия офис и да занесете боклука на посочения от тях пункт за събиране.

Съществува дори обиколка на забележителностите около Фукуцу (понастоящем само на японски, но се планира създаването на английска версия), която включва дейност по събиране на боклук на мястото на морското огледало.

"Надяваме се, че хората от цял свят ще научат за морското огледало Фукуцу и ще помогнат за опазването на това красиво място. Бих се радвала, ако всеки може да се присъедини и да участва в усилията за почистване", казва Накамура.

 

Станете почитател на Класа