Куриоз: Лекари извадиха килограм коса от стомаха на 6-годишно дете

Куриоз: Лекари извадиха килограм коса от стомаха на 6-годишно дете
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2024
  • Сподели:

Лекарите в Ивано-Франковск извадиха един килограм коса от стомаха на момиче. Това съобщи генералният директор на Ивано-Франковската областна детска клинична болница, цитиран от сайта https://fakty.ua/ru

 

 

 

„Това се случва по-често, отколкото си мислите: 6-годишната Вероника беше приета с оплаквания за отказ от хранене, нямаше други тревожни симптоми, резултатите от тестовете бяха нормални.

Амбулаторното лечение не доведе до положителен ефект, така че момичето беше хоспитализирано в гастроентерологичния отдел. RTG изследването на стомашно-чревния тракт помогна за идентифициране на чуждо тяло в стомаха, а FEGDS потвърди наличието на трихобезоар.

Благодарение на координираната работа на екип от гастроентеролози, анестезиолози и хирурзи, малката пациентка беше успешно оперирана, а чуждото тяло, образувано от коса (с тегло 1 кг!), беше отстранено. Така че се уверете, че децата ви не ядат коса, защото последствията могат да бъдат такива”, пише той.

Преди месеци лекари в Киев спасиха дете, нагълтало 20 магнита! „Родителите на дете, което се оплакваше от болки в корема, се свързаха с Националната детска болница „Охматдит”. След снета анамнеза и преглед, специалисти от спешното отделение изпратили момчето за преглед.

Още на първата рентгенова снимка експертите видяха наличието на цяла група чужди тела в храносмилателния канал, които успяха да разпознаят като магнитен конструктор. 20 магнита бяха разположени в различни части на стомашно-чревния тракт, но бяха свързани помежду си“, се казва в доклада.

Лекарският консилиум решил да се извърши спешна хирургическа намеса, тъй като всеки час чакане можел да влоши състоянието на пациента.

„Разликата между магнитите и другите чужди тела, които децата могат да погълнат, е, че те се привличат взаимно и притискат тъканите. В резултат на това се появяват области на некроза (смърт), перфорация на кухи органи и стомашно-чревна обструкция. Анестезиологичният екип започна максимално бързо предоперативна подготовка и поставяне на упойка.

Първи в работата се включи екипът от специалисти от отделението по ендоскопия. Изследваха лигавиците на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника (езофагогастродуоденоскопия) и оцениха състоянието на горните отдели на храносмилателния тракт, откриха погълнати предмети, които са били залепени един за друг”, съобщават от болницата. Лекарите успели да извадят първия магнит и да го дръпнат заедно с верига от 18 елемента конструктор.

„Един магнит обаче остана и специалистите не можаха да го извадят ендоскопски. Впоследствие хирурзите започнаха да работят на операционната маса. Извършена е лапаротомия и обстоен преглед на коремните органи.

При това у детето са открити пет перфорации и последният елемент от конструктора. Всички дупки бяха затворени и магнитът беше отстранен. Благодарение на таланта и професионализма на нашите лекари, детето е спасено. В момента е в следоперативно лечение и рехабилитация. Така че пожелаваме на момчето бързо оздравяване!“, казаха лекарите в изявление.

Те напомнят, че, ако детето вече е погълнало нещо или се е задавило, родителите да не се опитват сами да извадят предмета, да не предизвикват повръщане у детето и да не го хранят. В този случай трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Станете почитател на Класа