Водолази откриха съкровища от загадъчния „Остров на златото“

Водолази откриха съкровища от загадъчния „Остров на златото“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2021
  • Share:

Местни водолази, които изследват река Муси в Индонезия, са открили златни пръстени, мъниста и други артефакти, които може да са свързани с империята Шривиджая, която контролира морската търговия в големи части от Азия между 7 и 11 век.

 

„През последните пет години се появяват невероятни неща“, казва британският морски археолог Шон Кингсли, който докладва за откритията в есенния брой на списание Wreckwatch, за Даля Албърдж от Guardian. „Монети от всички периоди, златни и будистки статуи, скъпоценни камъни, всякакви видове неща, за които може да прочетете в Синдбад Мореплавателя и да си помислите, че е плод на фантазия. Всъщност е истинско.“

 

Сред откритията са будистка статуя в реален размер, покрита със скъпоценни камъни, а също и храмови камбани, огледала, кани за вино и флейти, оформени като пауни, съобщава Стефани Папас за Live Science.

 

 

 

Царството Шривиджая започва в Палембанг, град, разположен на река Муси на остров Суматра. Според Енциклопедия Британика империята контролира Малакския проток – ключов маршрут между Тихия и Индийския океан – и установява търговия с групи в Малайския архипелаг, Китай и Индия. Шривиджая е и център на Махаяна будизма (вторият голям дял в будизма).

 

Китайските доклади от 7 век показват, че Палембанг е дом на повече от 1000 будистки монаси. Китайските будисти се спират в града, за да изучават санскрит по време на поклонение в Индия, според Министерството на туризма на Индонезия. През 1025 г. войната с индийската династия Чола намалява силата на Шривиджая, въпреки че тя продължава да играе роля в търговията още 2 века.

 

Както Кингсли пише в Wreckwatch, археолозите не откриват следи от сгради на кралска администрация, храмове или други структури. Възможно е вулканите на острова да са ги покрили. Но друго вероятно обяснение е, че градът е построен предимно от дърво, като много домове и други сгради са построени върху салове, които плуват по реката – вид архитектура, която все още се среща в някои страни от Югоизточна Азия днес, според Live Science. Такива конструкции биха изгнили отдавна.

 

COLLECTIE TROPENMUSEUM Houtvlotten met woningen erop die de rivier Moesi afzakken Palembang Zuid-Sumatra TMnr 10007707

 

 

Голяма част от оцелялата информация за Шривиджая идва под формата на (малко преувеличени) разкази от пътешественици, които описват невероятни гледки като човекоядни змии и говорещи папагали, но реално предлагат малко подробности за ежедневния живот. Според Wreckwatch, кралството е било богато на злато, което е използвало стратегически за изграждане на отношения с Китай и други регионални сили. Шривиджая също така финансира будистки храмове и манастири в Индия, Китай и Ява. Сребърни и златни монети от империята са щамповани с цвете от сандалово дърво и думата „слава“ на санскрит, пише Сиан Бойл за Daily Mail.

 

Avalokiteçvara, Malayu Srivijaya style

 

Кингсли казва на Live Science, че не са провеждани официални археологически разкопки в или около река Муси. Но аматьори откриват съкровища там още от 2011 г., когато строителни работници откриват редица артефакти, докато чистят дъното на реката. Скоро местни рибари и работници започват да изследват водното тяло, някои по време на „тайни [нощни] гмуркания“, според доклад от 2019 г. на Австралийския национален център за върхови постижения в морската археология. След това голям брой от тези артефакти се появяват на пазара на антики и много от тях се озовават в частни колекции, оставяйки малко физически доказателства за цивилизацията, които учените да изучават.

 

„Започваме от нулата“, казва Кингсли пред Live Science. „Това е като да влезеш в крилото на музея и то е напълно празно. Хората не знаят какви дрехи са носили жителите на Шривиджая, какви са им вкусовете, от каква керамика обичат да ядат, нищо. Ние не знаем нищо за тях нито в живота, нито в смъртта.“

 

Индонезия налага мораториум върху подводната археология през 2010 г. Но както посочва Кингсли, черният пазар на артефакти, открити по време на нощни гмуркания, продължава. „Рибарите не спират да ловят риба и не спират да откриват“, казва той пред Live Science. „Само сега е още по-малко вероятно да докладват на властите за находките.“ Археологът добавя, че е възможно правителството или някой богат благодетел да закупят артефакти от Шривиджая за съхранение и изучаване, преди всички да бъдат придобити от частните колекционери.

 

„Новооткрита, историята за възхода и падането на Шривиджая умира наново, без да бъде разказана“, казва той пред Guardian.

Станете почитател на Класа