Зловещите тайни на подземен Берлин

Зловещите тайни на подземен Берлин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.04.2021
  • Share:

Странно е усещането да слезеш в мрачен, полувзривен бункер, да видиш части от стълбище и кабели, висящи от стените, и да се разходиш сред отломките между стените, които се спускат на няколко метра под земята.

 

За някои, обаче, да се наведеш, за да влезеш в бункер, пострадал от бомбардировки и да усетиш какво е да живееш в такива времена, е изживяване, което отваря очите.

 

Това са само част от нещата, които могат да ви се случат в „Берлинер Унтервелтен“ – „Подземен Берлин“. Това е един необикновен музей, който предлага обиколки в някои от най-значимите подземни обекти на германската столица, като бункери, изоставени метростанции, бомбоубежища от Втората световна война и тунели за прекарване на хора от Източна Германия по време на Студената война.

 

 

 

„Подземен Берлин“ е основан през 1997 г. за изследване, документиране и запазване на подземната архитектура на града. Базата на организацията се помещава в бивше бомбоубежище на метростанция „Гезундбрунен“, което сега е музей – „Унтервелтен Музеум“ („Подземен музей“). Той предлага различни видове обиколки из подземията на Берлин, съобщава Atlas Obscura.

 

Бункерът е разчистен и възстановен от организацията и превърнат в музей, запазвайки първоначалния си вод. На четири нива под Берлин са разположени десетки бункери, тунели, проходи, канали, пощенски трасета, складове, хранилища за бомби и амуниции, изоставени метростанции.

 

Берлин, който и без това е пълен с история над повърхността, има много какво да разкаже и под земята. Има изложби за всичко от бомбоубежища до разчистване на отломки от разрушения по време на Втората световна война. Музеят открил огромна база данни за работници-роби по време на войната в един забравен бункер и помогнал на бившите работници да получат обезщетения. Открита е изложба за тези хора в Берлин.

 

Открити са предмети като боеприпаси, гранати, противогази и др., които също са изложени. Има изложба за хитлерова „Германия“ – неговата утопична представа за възстановяването на Берлин.

 

 

 

„Подземен Берлин“ работи и за възстановяване на подземните площи. Служителите са изкопали и разчистили много места, включително полуразрушени бункери, и са ги отворили за посетители.

Предлагат се няколко различни обиколки, включващи подземен бункер, болници, бункери за майки с деца, подземни фабрики, подземни пътища за бягство от Източен към Западен Берлин, кули за противовъздушна отбрана, подземен затвор, бункери от Студената война за ядрена война и т.н.

 

 

 

За актуална информация относно билеи и работно време посетете сайта на Berlin Underworlds, който предлага информация на няколко езика. На повечето обиколки не се допускат деца. Преди пандемията обиколките се запълваха бързо и най-добрият вариант беше билетите да се закупят предварително.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа