Най-красивите места в Турция

Най-красивите места в Турция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.02.2021
  • Сподели:

Разположена на два континента, между Азия и Европа, Турция е известна с изобилието от забележителности, с великолепните си средиземноморски курорти. В Турция ще намерите наистина сърдечно и топло посрещане.

 

Удивителният Истанбул е най-атрактивната дестинация в страната през цялата година, а слънчевите куроти като Анталия, Мармарис, Бодрум и Кушадасъ предлагат чудесни възможности за атрактивни летни емоции.

 

Високо на анадолското плато, любопитните пейзажи на Кападокия наподобяват фантастичен свят. Скалите с цвят на мед са ерозирали в скулптурни форми, наподобяващи минарета и вълшебни гъби и заради това са известни като Приказните комини. Заселниците от бронзовата епоха са оставили изрязани под земята от меката вулканична скала пещерни къщи, църкви и манастири.

 

Можете да станете свидетели и дори на цели подземни градове. Друго уникално преживяване е да се возиш на балон с горещ въздух по изгрев или залез слънце. Гледката, когато стотици балони се изкачват в небесата и кайсиевата светлина ги обгръща в топла прегръдка, е изключителна и незабравима. Това е едно от най-романтичните места на земята.

 

1. Приказните балони в Кападокия

 

 

 

2. Басейните на Памуккале

 

Минералните извори, които са се спускали надолу по склона в продължение на хиляди години, са създали изключителна гледка – Памуккале. Това означава "памучен замък" и се намира в долината Бююк Мендерес в Турция. Поредицата от естествени басейни включват почти прозрачна вода и органично оформени легенчета от блестящо бял травертин. Те играят ролята на тераса на склона на хълма, преливайки един в друг.

Богатата на минерали изворна вода ги е образувала и на места изглежда замръзнала във времето заради вкаменените водопади и сталактитите от варовик. Често се пренебрегват древните руини на гръцко-римския град Хиераполис, построен на самия връх, около лечебните извори. Тук можете да се къпете в личната гореща баня на Клеопатра, за която се казва, че е подарък от Марк Антоний. Дорийските колони, които са били част от римския храм на Аполон, сега лежат във водата. 

 

 

 

3. Синята лагуна, Олюдениз

 

Този залив включва тюркоазена на цвят вода и пръст от бял пясък, който се извива около нея. Мястото е толкова свръхестествено, че се е превърнало в дете на тюркоазеното крайбрежие.

 

Пясъците на плажа Белчекиз контрастират с плитчини, създавайки вихрушка от морски пейзажи от синьо и бяло. Той е обгърнат от зелените гористи носове, които лежат около него като спящи дракони. Отгоре небето е пълно с парапланери, наслаждаващи се на гледката от въздуха. 

 

 

 

4. Ефес

 

Турция има голям брой древни обекти, които не са по-малко посещавани от подобните на тях в Италия и Гърция. Ефес сега е защитен от ЮНЕСКО и е може би най-великият от всички. Храмът на Артемида, който е разположен в древния град, е бил едно от оригиналните Седем чудеса на света. Сега от него могат да се видят малко останки, но въпреки това - забележителни.

 

Отдалечено от брега на Егейско море, селището датира от преди 9000 години. Там има римски, християнски, османски, елинистически и гръцки паметници като колонадни улици, храмове, огромен амфитеатър, библиотека на Целз, чиято издълбана фасада стои и до днес и арки, ограждащи синьото средиземноморско небе.

 

 

5. Гюмюшлук, Бодрум 

 

До 20-ти век риболовните села, осеяни около полуостров Бодрум, са били достъпни само по водата. И до днес най-добрият начин за придвижване е с лодка. От всички тези рибарски селища най-очарователното е Гюмюшлук. Там можете да видите паянтови ресторанти и бараки в стил плаващо дърво, подредени по ръба на водата. Някои от тях буквално са разположени в плитчините.

 

Това е мястото, където можете да ядете различни мезета и току-що уловена и прясно приготвена риба на скара. Фенери от тиква и ръчно рисувани бижута висят от дърветата и навесите. Те са във формата на слънце и очароват туристите през нощта, когато всички засияват. Това е и най-доброто място в Бодрум за улов по залез.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа