Най-известният тайландски курорт

Най-известният тайландски курорт
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2021
  • Сподели:

Курортният остров Пукет в Тайланд планира да приема ваксинирани срещу Covid-19 туристи през октомври. Така посетителите ще могат да заобиколят задължителната двуседмична карантина, съобщава „Блумбърг“.

 

Тайланд отвори границите си за туристи миналия октомври с програма за нова специална туристическа виза. Влизащите в страната, обаче, все още трябва да минат през 14-дневна карантина при пристигането си.

 

Пукет – една от най-популярните дестинации в страната, планира да улесни още повече нещата за постители, които вече са се ваксинирали и са пристигнали на красивия остров, известен със своите плажове, нощен живот и луксозни хотели.

 

 

Островът планира да закупи достатъчно ваксини, с които да ваксинира около 70% от своето 400-хилядно население до 1 септември и да постигне стаден имунитет за местното население. Начинанието ще бъде финансирано от няколко бизнес организации, включително Търговската камара на Пукет и Туристическата асоциация на Пукет.

 

 

„Не можем да чакаме повече. Ако трябва да чакаме, няма да оцелеем. Ако пропуснем и този силен зимен сезон, ще трябва да чакаме още една година“, обяснява Бумикити Руктаенгам, президент на туристическата асоциация.

 

Планът, наречен „Пукет 1 октомври“, все още не е одобрен от правителстово. Според „Блумбърг“, Пукет смята да закупи дози от китайската ваксина „Синовак Биотек“, която според изследванията е 50,4% ефективна.

 

 

От туристическата асоциация не потвърждават тази информация.

Тайланд заяви, че започва ваксинация на населението на 14 февруари с ваксината на „Астра Зенека“, която е показала 82% ефективност. Здравните власти, обаче, не очакват страната да достигне стаден имунитет преди 2022 г.

Подобно на други страни, разчитащи на туризма, икономиката на Тайланд пострада тежко заради пандемията от коронавирус.

 

 

През 2019 г. почти 40 млн. туристи посетиха страната и донесоха приходи от 64 млрд. долара – около 11% от БВП на страната, според „Ройтерс“.

През 2020 г., когато международните пътувания почти спряха, приходите на Тайланд бяха малка част от това – по-малко от 28 млрд, дошли предимно от вътрешни пътувания.

 

Границите на страната бяха затворени от март до октомври. През октомври започнаха да пускат чужденци в ограничено количество и с нова програма за туристическа виза, която позволява на гостите да останат в страната до 9 месеца. Заявено беше, че ще се издадат 1200 такива визи, но дори и тази малка бройка трудно се запълва.

 

 

Туристите са отблъснати най-вече заради задължителната 14-дневна карантина, която струва между 1240 и 10 000 долара и трябва сами да си платят.

 

Станете почитател на Класа