Най-добре пазената тайна на Испания

Третият по големина град в Испания е място, където можете да се наслаждавате на средиземноморския начин на живот. Той привлича кулинарните пътешественици и е дом на най-цветния фестивал в страната, както и на комбинация от зелени паркове и златни морски брегове.

 

Валенсия е град, където можете да прекарате сутринта, разхождайки се из готическите улици на стария град, а следобед да релаксирате на златните плажове. Един от най-приятните начини да го опознаете е като се повозите по неговите 145 км велоалеи. Преди пандемията баровете и ресторантите вечер бяха пълни, а най-преподчитаните места от клиентите бяха терасите под поклащащите се палми.

Третият най-голям град в Испания има над 300 слънчеви дни годишно. Неговото крайбрежие, заедно с градините, образуват зелен пояс около града, който осигурява продуктите за кулинарните изкушения, които повечето туристи намират тук.

 

 

Тук се намират градините Турия – 8-километрова паркова ивица, минаваща покрай коритото на старата река Турсия. В парка има красиви алеи и поточета, много скулптури, но черешката на тортата е футуристичният Град на изкуствата и науката.

 

 

Тук известният архитект, родом от Валенсия, Сантияго Калатрава създал ослепителните бели сгради, които се появяват сред зеленината и в които има музей на науката, най-големия аквариум в Европа и оперна зала, която изглежда като огромна лъскава риба.

И въпреки всичко това Валенсия някак остава извън списъка с най-известните туристически дестинации в Европа и Испания, оставяйки славата на Мадрид и Барселона, докато тя просто се наслаждава на средиземноморския ритъм на живота, пише „Дейли Мейл“

 

 

Това далеч не означава, че Валенсия е тих град. Всяка година през март той експлодира – почти буквално, в едномесечен цветен фестивал, където всеки ден има фойерверки, издигат се огромни статуи по улиците, а откритите пространства се превръщат в галерии докато статуите не бъдат изгорени.

Лас Фалас е един от най-големите фестивали в Испания, а жителите на кварталите цяла година събират пари и наемат най-добрите артисти, които да създадат колоритни експонати. Обикновено в тях има сатирична нотка, свързана с актуалните световни новини.

 

 

Във Валенсия животът не кипи само по време на Лас Фалас. Това е град, който обича да се храни навън, с барове и ресторанти за всеки вкус. Там можете да опитате традиционна паеля или модерни ястия, направени от водещи испански шеф-готвачи.

Някои хора вярват, че Светият граал – чашата, използвана от Иисус Христос по време на Тайната вечеря, е предметът, поставен върху златен пиедестал в катедралата на града, която датира от 13-и век. Независимо дали вярвате в това или не, храмът е великолепен и заслужава да бъде разгледан, особено заради гледката, която се открива от него.

 

 

Разхождайки се по улиците и шумните площади в стария град можете да стигнете до централния пазар Ар Нуво, където колоритни местни търговци се надпреварват да продават под купола от изрисувано стъкло и стени с мозайки.

 

 

Борсата за коприна от 15-и век Ла Лоня е още един готически шедьовър, а музеят Алмония ще ви пренесе под съвременния град до неговите римски корени.

Със своето почти целогодишно слънчево време и зелени паркове, Валенсия е град, където всеки се стреми да е максимално време навън. Негпвата мрежа от велоалеи дава идеална възможност за обикаляне с колело, независимо дали искате да карате през градиният Турия или покрай брега до най-близкия плаж, където да обядвате с прясна риба докато гледате към морето.

 

 

Въпреки че е крайбрежен град, Валенсия е обградена от планини, където можете да се разходите сред ароматни борове, да откриете живописни села или да дегустирате вино в района Рекена-Уиел. Кратка разходка с колело на юг може да ви отведе до Албуфера – най-голямото езеро в Испания. В този национален парк расте известният ориз на Валенсия. Можете да се повозите с малка лодка в езерото и да приключите пътешествието в село Ел Палмар, където се твърди, че е създадена паелята.

 

 

Автономна област Валенсиана включва още провинции Кастелон на север и Аликанте на юг. В Кастелон ще откриете дълги ивици живописни плажове и замъци за разглеждане, а в Аликанте има както кипящи от живот плажни градчета, така и очарователни села, скрити сред хълмовете, и страхотни национални паркове.

Независимо дали искате да отидете на пазар из елегантните улици на квартал „Колон“, да научите повече за историята на стария град или просто да се наслаждавате на живота край морето, Валенсия е идеалното място за градска почивка.

 

 

Можете да го посетите и през зимата, ако търсите меко време и ярко слънце, или през пролетта, когато градът цъфти и се провежда Лас Фалас. Всичко, което ви трябва, да си вземете слънчевите очила, да имате апетит и да сте готови да изследвате най-добре пазената тайна на Испания.

 

Станете почитател на Класа