Бан Ки-мун: Сирия се разпада

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че Сирия се разпада и отправи призив към международната общност да подкрепи американско-руската инициатива за преговори между режима и опозицията, предаде Асошиейтед прес.

Бан каза, че конфликтът има дълбоки политически корени и няма да бъде решен с военни средства, дори страните в него и някои техни поддръжници да смятат, че военно решение е възможно.

"Сирия се разпада пред очите ни. Хаосът създава благодатна почва за радикализъм и все повече застрашава регионалната стабилност", заяви Бан в послание до среща в Техеран, посветена на Сирия.

Призовавам всички страни да използват влиянието си, за да съдействат за пресичане на доставките на оръжие и да убедят групи от чужбина да изтеглят бойците си от Сирия, добави генералният секретар на ООН в посланието.

Той заяви пред журналисти в Ню Йорк, че САЩ, Русия и ООН все още не успяват да решат редица проблеми, свързани с

бъдещата международна конференция за Сирия,

включително да насрочат дата за нея.

Инициативата за такава конференция бе подета в началото на май от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров, напомня Франс прес.

Водят се активни консултации между Обединените нации, Съединените щати и Русия, но има множество елементи, които трябва да изясним, каза Бан пред журналисти.

Още не сме определили взаимно приемлива дата за срещата, добави той.

Други въпроси, по които няма яснота,

са списъкът на участниците и кой ще представлява сирийската опозиция, която според него трябва да присъства обединена на конференцията.

"Преди да отправим поканите, трябва да изясним всички тези елементи. Засега не мога да ви кажа точно кога ще се състои тя, но сме поели ангажимент това да стане възможно най-бързо", посочи генералният секретар на ООН.




















Асошиейтед прес

Станете почитател на Класа