Старозагорци решават съдбата на полигон "Змейово"

Днес жителите на Стара Загорар гласуват на местен референдум с въпрос:

"Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?".

Гласуването започна нормално, съобщи за агенция "Фокус" Таньо Танев, председател на Районната избирателна комисия (РИК) – Стара Загора.

Изборните секции на територията на общината са общо 202, като всичките са отворили вратите си точно в 07:00 ч. Гласуването ще приключи в 20:00 ч.

По думите на Танев избирателната активност до този момент не е висока.

Миналата седмица на съвместна пресконференция министрите на отбрана и околната среда Тодор Тагарев и Юлиян Попов заявиха, че полигонът "Змейово" не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух в района до нива над допустимите норми.
Това е заключението от измерванията на стационарните автоматични станции, които са част от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух и предават данни в реално време, стана ясно днес по време на съвместен брифинг, в който взеха участие министрите на околната среда Юлиян Попов и на отбраната Тодор Тагарев.

От представените таблични данни и графики могат да бъдат направени и следните изводи: нивата на замърсителя ФПЧ10 за района на полигона и на гр. Стара Загора като цяло са по-ниски с сравнение с нивата на замърсяване в страната- например в София, Перник и Пловдив.

Нивата на азотен диоксид за района на полигона са много по-ниски от допустимите норми.

А замърсяването със серен диоксид в района на полигона и на Стара Загора не представлява проблем.

В изследваните зони средногодишната норма на концентрация на ФПЧ10 тя е под допустимата средногодишна норма. Подобен е изводът и на Института по отбрана за Централния артилерийски технически изпитвателен полигон - Змейово, в доклад на полк. доц. д-р Стоян Балабанов.

Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора, се казва в него.

Декларира се, че на територията на полигона не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси, а МО гарантира и осигурява прозрачност в дейността на полигона.

Този казус с полигона е част от по-широк проблем - въздушните замърсявания в страната, където има тревожни факти, заяви в изказването си министър Юлиян Попов.

Малко сме в дълг към обществото от гледна точка на активното споделяне на информация.


България е в тежко екологично замърсяване, но не от източниците, за които предполагаме и се безпокоим, а от отоплението на твърдо гориво, въглищните централи и др., добави той.

Трябва да се предвидят мерки от различни институции и основно от общините, за да се решат тези проблеми, е неговото мнение. Полигонът фигурира в решение на законодателя и ако ние имахме съмнение,че той е замърсител ние незабавно бихме предприели действия, но ние нямаме такива опасения, заяви и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В района живеят над 4000 военнослужещи с техните семейства и деца и те първи биха реагирали, ако има заплаха за живота и здравето им, смята той.

Независимо от това на връх 24 май група поддръжници на идеята за затварянето на полигона "Змейово" се събраха, за да призоват своите съграждани да упражнят правото си и в неделя, в деня на референдума, да отидат до урните, за да изразят своята позиция по въпроса.



















БГНЕС

Станете почитател на Класа