"Сдружение Азбукари" Oрганизира Празник на Буквите в Южния Парк

На  24 май – Денят на славянската писменост и култура „Сдружение Азбукари“ организира празник на буквите в Южния парк в София. Екипът на сдружението подари на децата в парка книжки и им разказа за създателите на българската азбука - братята Кирил и Методий.  Идеята бе по интересен и увлекателен начин малчуганите да научат кога и как е създадена кирилицата, както и да се запознаят с интересни факти от живота и битието на нейните вдъхновители. Алеите на парка бяха огласени от весела глъчка, след като стотици деца получиха подарък книжка и се  забавляваха заедно с Азбукарите.  За сдружението в този празник има истинска символика, тъй като дори изборът на самото име „Азбукари“ говори  за особено отношение към българският език. Вдъхновено е от съчинението „За буквите“  на Чернирозец Храбър, един от най – ярките представители на старобългарската  литература от т.нар. Златен век.

 

 

 

Председателят на организацията  Цвета Кирилова заяви, че за нея Денят на буквите е повод за голяма гордост за всички българи, защото наред със значимото дело на светите братя Кирил и Методий, с историческото ни дълголетие в световната история, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, а и на света. В сложните времена, в които живеем, най – опасен е недоимъкът на дух и вяра. Той е по-страшен дори от световната финансово – икономическа криза. И, ако има свидетелства като история, култура, образование и усещне за държавност, които най - добре сочат какво представлява една здрава нация, то символите показват вкусът към националното самоуважение. Кирилова е на мнение е, 24 май е символ на духовността и заслужава да е Национален празник. Останалите ни празници са следствия на войни и политика, а на този ден честваме културата и образованието“

Събитието е част от поредицата инициативи на „Сдружение Азбукари“, предхождащи началото на Детския фестивал „Вярвам в теб!“2 . Предвижда се началото му да сложи откриването на първата в България комбинираната, обществена  детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Тази година фестивалът ще се проведе на Празника на детето - 1 юни и Деня на Ботев - 2 юни в Южния парк в София. За втора поредна година ще бъде дадена възможност на децата да покажат своите артистични и спортни таланти, като входът ще бъде напълно свободен. Всеки, който иска да се включи в благородните каузи на „Сдружение Азбукари“, може да направи това като направи дарение на банковата сметка на сдружението - Първа инвестиционна банка, IBAN BG18FINV91505315574776, BIC FINVBGSF или да изпрати дарителски SMS на номер 17 777 с текст DMS 123 на цена 1 лев. За повече информация  посетете сайта www.azbukari.org  или фейсбук страницата Детски фестивал „Вярвам в теб!"-2.


Станете почитател на Класа