Любителите на фаст фууд подценяват калориите

Посетителите на ресторантите за бързо хранене много често подценяват обема на консумираните калории, установиха американски учени. Тяхната статия е публикувана в списанието British Medical Journal.

От 2010 в САЩ са в сила закони, които задължават всички ресторантьорски мрежи с над 20 места да посочват броя на калориите в менюто.
Учените са изследвали калоричността на менютата в 89 ресторанта в региона Нова Англия, включително на такива известни марки като Макдоналдс, Бъргър Кинг, Кей Еф Си, Събуей и Дънкин Донътс. По времето когато изследването е реализирано нито един от тези ресторанти не е публикувал информация за калоричността на предлаганата храна.
В проучването са взели участие три групи посетители: възрастни над 18 години /1877 души/, тийнейджъри /1178 души/ и деца /330/. Учените са събирали касовите бележки, за да изчислят калориите. Те също така са анкетирали участниците, за да получат тяхната оценка за консумираните калории. Сред възрастните почитатели на фаст фууд 65% са страдали от затлъстяване или килограми в повече, сред тийнейджърите този показател е бил 34%, а сред децата – цели 57%. По-малко от една четвърт са заявили, че обръщат информация на калоричността на менюто. Едва 5% са съобщили, че тези данни са определящи за тях при избора на храна.
Средно при едно посещение на ресторант за фаст фууд възрастните изяждат 836 калории, младежите – 756 калории, а децата – 733 калории. Средно участниците в първата категория не са преценили правилно своя избор със 175 калории, тийнейджърите – с 259. Най-често грешат в оценката си за калоричността посетителите на Събуей.
Учените смятат, че не е достатъчно само да се посочват калориите в менюто. Необходима е и разяснителна кампания, колко енергия изразходва човек в различните възрастови групи и кой е най-добрият начин за нейното възстановяване.














РИА "Новости"


Станете почитател на Класа