Големият финал! Борусия и Байерн в битка за европейския връх

Днес е големият финал на европейския футбол. За първи път в историята на Шампионската лига в директен спор за трофея ще се изправят два отбора от Германия – влезлият като шампион на страната от миналата година Борусия (Дортмунд) и новият първенец в Бундеслигата Байерн.

Двата германски тима обаче напълно заслужено ще излязат днес във финала на "Уембли". Те показаха най-стабилна игра и характер в надпреварата и никой не успя да ги спре.

байерн, борусия дортмунд
Повече от ясно е, че Борусия и Байерн се познават отлично. (Photo: Getty Images/Guliver Photos)

Повече от ясно е, че двата тима се познават много добре, а битките помежду им в последните сезони станаха емблематични в Бундеслигата. Този сезон Байерн има известно надмощие над Борусия, както в действителност е в цялостен исторически план. Двата тима откриха сезона в Германия с мача за Суперкупата на страната, в който баварците спечелиха с 2:1. В първенството и двата случая срещите завършваха 1:1, но те се изправиха един срещу друг и на 1/4-финалите за Купата на Германия, където отново тимът от Мюнхен бе победител и постигна успех с 1:0. Иначе в цялата история срещите помежду им са 100. Байерн е печелил 45 пъти, Борусия 29, а 26 са били равенствата.

Това обаче е мач в Шампионската лига и със сигурност е много по-различен от всеки един във вътрешния шампионат. Борусия и Байерн досега са се изправяли веднъж един срещу друг на европейската сцена. Това се случи през 1998 година на 1/4-финалите на Шампионската лига. Тогава и двете срещи завършиха наравно 0:0, а в последната 120-а минута на продълженията Борусия стигна до успеха с гол на Стефан Шапюиза. Иначе очаквано Байерн има доста повече мачове срещу сънародници в евротурнирите – общо 14, от които има 7 победи, 2 равенства и 5 загуби. Всички са на директни елиминации и в тях баварците 3 пъти са били краен победител и 4 пъти губещ. Дортмунд 2 пъти се изправял срещу сънародници и в тези случаи е натрупал 3 победи, 1 равен и нито една загуба, като и в 2-та случая е победител.

байерн, борусия дортмунд
Шапюиза попари Байерн през 1998-а в продълженията. (Photo: Getty Images/Guliver Photos)

Историята обаче познава и двата отбора като европейски първенци. Байерн четири пъти е шампион на Стария континент, а Борусия веднъж.

През този сезон Борусия мина през най-трудната група в Шампионската лига, но в крайна сметка дори я спечели, а там съперници бяха Реал (Мадрид), Манчестър Сити и Аякс. На 1/8-финалите "жълто-черните" преминаха през Шахтьор, а след това през Малага и отново Реал (Мадрид). Байерн излезе като победител в група с Валенсия, БАТЕ и Лил. След това се справи с Арсенал, Ювентус и Барселона.

Големият отсъстващ в този двубой ще бъде младата звезда на Борусия Марио Гьотце, който е контузен, а по ирония на съдбата от следващия сезон ще заиграе в Байерн. В щаба на баварците пък не могат да разчитат на Холгер Бадщубер.

Големият двубой Борусия – Байерн е тази вечер от 21:45 часа и ще може да го гледате пряко по bTV Action, онлайн на VOYO.BG, както и 3D. Как – вижте ТУК!. Студиото на bTV от "Уембли", в което гости ще бъдат Франц Бекенбауер и Карл-Хайнц Румениге е с начален час 20:30.

Пътят на Борусия до финала, с видео, може да видите ТУК!

Пътят на Байерн до финала, с видео, може да видите ТУК!

Вероятни състави:

Борусия: Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Гюндоган, Гроскройц, Блашчиковски, Бендер, Ройс, Левандовски.
Байерн: Нойер, Данте, Боатенг, Лам, Алаба, Швайнщайгер, Хави Мартинес, Робен, Мюлер, Рибери , Манджукич.























zonasport.bg

Станете почитател на Класа