Конструираха велосипед, който не друса

Инженер от Нотингам конструира велосипед, който е със специално окачване и се движи без вибрации, сякаш е на въздушна възглавница.

Тайната на изключително мекото возене през дупки и тротоари на новия байк е в неговото окачване. Неговите джанти не са като на другите колела, снабдени със спици, а имат 3 пружиновидни ресьора, които свързват каплата с оста. Външно предното и задното колело имат три вписани детелини, оформени от пружиниращите въртящи се ресьори.

 

Вестникът пише по повод новото изобретение, че нотингамският рационализатор направо е "преоткрил колелото". Новият байк ще струва 1200 британски лири и ще бъде пуснат в производство през месец септември.

Идеята на Пиърс се родила, когато наблюдавал как една майка бута детската си количка и се опитва да я качи на тротоара. Тогава той установил, че твърдите спици не й помагат в това начинание, а я затрудняват. Така стигнал до идеята да ги замени свъртящи се пружиниращи скоби.

Те действат като амортисьори и непрекъснато омекотват ударите, докато се въртят около оста. Ще бъдат произвеждани и отделни капли с новото окачване, които ще стават и за обикновни байкове, на цена от 600 британски лири.

















БТА

Станете почитател на Класа