Ливанският президент призова "Хизбула" към предпазливост по отношение на Сирия

Ливанският президент Мишел Слейман призова движението "Хизбула" към предпазливост след съобщенията за масово участие на бойци на шиитската групировка в боевете в Сирия на страната на режима на президента Башар Асад, предаде АФП.

"Съпротивата ("Хизбула") е по-благородна и по-важна от всичко, тя не трябва да затъва в пясъците на раздора, независимо дали в Сирия или в Ливан", заяви Слейман, имайки предвид призивите на "Хизбула" за борба срещу Израел.

Слейман предупреди движението да не се въвлича в боеве "дори редом с приятел или брат", имайки предвид режима на Асад.

Сирия, която в продължение на 30 години оказваше политически и военен контрол над Ливан, често е наричана "братска страна" от ливанските управници.

"Съпротивата води борба (срещу Израел) и освободи (Южен Ливан) не защото беше верска кауза, а защото беше национална кауза", заяви Слейман.

Шиитското движение "Хизбула" подкрепя сирийския режим, който е доминиран от произлизащите от шиизма алауити, докато бунтовниците в Сирия са предимно сунити, отбелязва АФП.

Зам.-ръководителят на ливанското шиитско движение шейх Наим Касем пък каза, че Европейският съюз ще направи голяма грешка, ако обяви "Хизбула" за терористична организация. Шейхът каза пред ливанска телевизия, че движението не се впечатлява от подобни заплахи.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич съобщи, че от Дамаск е получено принципно съгласие на сирийското правителство за участие в международната конференция за Сирия.

Русия не губи надежда, че ще може да се осъществи руско-американската инициатива за организиране на конференция на Сирия, но Русия е твърдо против всякаква външна намеса в сирийския конфликт, подчерта Лукашевич.

Това, което вече две години става по ливанско-сирийската граница, в граничните райони, по границата на Сирия с Турция, дава основания да се говори, че във вътрешносирийския конфликт се намесват главно сили, които искат сваляне на "законното правителство на Сирийската арабска република", каза той.













По материали на БТА


Станете почитател на Класа