Националната библиотека показва ръкопис от X век

На днешния празник Националната библиотека ще представи едни от най-старите български ръкописи. Изложбата е посветена на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на св. Константин-Кирил Философ и св. Методий и създаването на българската писменост.
Изложбата представя част от произведенията на първите старобългарски книжовници. Посетителите могат да видят 16 оригинални ръкописи.
"Славянската азбука, славянските книги са светлина, словото е светлина за новопокръстените български славяни", каза пред БНТ доц. д-р Елена Узунова отдел „Ръкописи и старопечатни книги".
В изложбата е включен и старобългарски паметник от Х в. , който представлява запазен препис на славянски апостолски текст. Открит е през 1960 при реставрация на църквата "Св. Петка Търновска" и носи името Енински апостол.
"Той е интересен с начина на изписването, с начина на украсата, с факта, че съдържа най-ранния кирило-методиевски превод на апостола. Точно той дава една ясна връзка между кирилската и глаголическата традиции", каза още Елена Узунова.
Днес интересът към книжовното ни богатство продължава да е голям. През 2012 г. читателите на Националната библиотека са били малко над 350 000 хил. Повече от половината обаче са били виртуални посетители. Не малка част от тях са от САЩ, Великобритания и Турция.
"Посещенията в библиотеката като цяло са увеличени и това се дължи на увеличения брой виртуални посещения", заяви Мая Димитрова ръководител направление „Библиотечно обслужване".
През 2012 г. най-големият читателски състав е бил този на специалистите с дял от над 55%. 23 на сто са били писатели, журналисти и артисти. На второ място в класацията са студентите, които са съставлявали близо 41% от общия брой читатели.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа