Турция ще строи стена по границата със Сирия

Турция реши да издигне "стена за сигурност" по част от границата си със Сирия, за да може по-добре да я контролира, съобщи министърът на търговията и митниците Хаяти Язъджъ.

Стената ще бъде дълга 2,5 км и ще се издигне в района на ГКПП Джилвегьозю, в провинция Хатай, срещу сирийското село Баб ал Хауа.

По стената ще бъде опъната бодлива тел и ще се монтират видеокамери, за да се пресече възможността хора да преминават от Сирия.

Атентат с кола бомба, който Анкара приписва на Дамаск, взе 17 жертви, а 30 души бяха ранени на 11 февруари в района на Джилвегьозю. При друг подобен атентат в град Рейханлъ на 11 май загинаха 51 души. Анкара заяви, че и тази атака е дело на хора, свързани с Дамаск.

Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер призна днес, че събитията в Сирия оказват пагубно влияние на сигурността в Турция.

Междувременно сирийският президент

Башар Асад изрази решимостта си да надвие бунтовниците и да намери политическо решение на кризата в Сирия.

На среща в Дамаск с делегация от тунизийски политически партии той заяви, цитиран от държавната агенция Сана: "Сирия е решена да се справи с тероризма и тези, които го поддържат на регионално и световно ниво, и същевременно да намери политическо решение на кризата."

Сирийският режим определя бунтовниците като терористи.

Асад добави, че "сирийците оценяват позицията на тунизийския народ и осъзнават, че някои заблудени тунизийци, които са дошли да се бият в Сирия, представляват единствено себе си".

Преди 10 дни тунизийският външен министър Отман Жаранди заяви, че около 800 тунизийци се бият на страната на бунтовниците срещу режима в Сирия.

Според информационната агенция СРНА на босненската Република Сръбска

в Сирия на страната на бунтовниците воюват и около 300 бойци от Балканския полуостров.

Основно това били граждани на Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Сърбия.

По-голямата част от доброволците влизат в групировката "Джебхат ан-нусра" (Фронт на победата), включена в списъка на терористичните организации и получила печална слава заради кървавите разправи с пленени и мирни жители. Всички балкански бойци изповядват уахабизъм, крайно ортодоксално направление на сунитския ислям, твърди СРНА.

Ливанското шиитско движение "Хизбула" е дало 104 жертви в конфликта в съседна Сирия за осем месеца, предаде АФП, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Ливанското движение каза по-рано през деня, че е загубило 75 души, откакто се намеси в конфликта в съседната страна. Според експерт "Хизбула" разполага с 20 хил. бойци, между 5000 и 7000 от които са много опитни. От 800 до 1200 от тях участват в битката за стратегическия сирийски град Кусаир, близо до границата с Ливан.















БТА


Станете почитател на Класа