Мобилните оператори в САЩ и националната сигурност

Въпроси на националната сигурност в САЩ се намесиха в битката за покупката на третия мобилен оператор в страната - Спринт /Sprint/ - която противопоставя "истинската американска" Диш Нетуъркс /Dish Networks/ и японската Софтбенк /Softbank/.
Диш първа извади този въпрос на масата, който е неин коз. Вицепрезидентът по юридическите въпроси Стентън Додж заговори за "сериозни рискове за националната сигурност" ако японците купят "Спринт и стратегическите й активи".
Софтбенк предложи в средата на последния октомври в приятелска оферта 20 милиарда долара за контрола върху 70% от американския оператор, както и да го рекапитализира.
Диш, компания с разнообразни сателитни дейности, направи в средата на април контрапредложение от 25,5 милиарда долара, с цел сливане със Спринт.
Диш веднага отбеляза, че тя, като американска компания, вероятно би получила по-лесно одобрението на властите в САЩ, отколкото Софтбенк: "Доколкото този, който иска да инвестира в стратегическия сектор е чужденец, то проектът трябва да бъде подложен на проверка".
Министерството на правосъдието поиска в края на януари от телекомуникационния регулатор да не решава веднага за тази операция. Властите първо искаха да "видят дали няма някакви проблеми на националната сигурност, правоприлагането и обществената сигурност" заедно с ФБР и Министерството на вътрешната сигурност.
Правителството на САЩ иска правото да контролира някои покупки на оборудване от Спринт и изтегляне на китайско оборудване от телефонната мрежа, свързана с оператора, според Уолстрийт джърнъл /Wall Street Journal/, в който се отбелязва, че подобна намеса на Вашингтон в управлението на частна фирма е необичайно.
В документ от няколкостотин страници, предаден на 1 май на агенцията за борсова сигурност /SEC/ от Спринт с подробно описание на предложения съюз, дискретно се споменава, че един от директорите, който ще бъде назначен от японската компания ще бъде представен за одобрение от правителството на САЩ.
Въпросът за националната сигурност зае особено място през последните месеци в САЩ с нарастващите случаи на кибератаки. Китай е обвиняван, че играе в тях централна роля.
Говорителите на Софтбенк в Япония и Спринт в САЩ отказаха коментар.
По-приказливият Додж от Диш изрази загриженост, "че тези мерки не са подходящи за защита на нашите национални интереси по отношение на сигурността". Той посочи, че Спринт има "критично важна оптична мрежа" и притежава "основните договори за предоставяне на телекомуникационни услуги на изпълнителната и съдебната власт".
"Софтбенк се опитва да направи сделката приемлива за властите на САЩ", които "са загрижени за възможните проблеми на сигурността, свързани с Китай", заяви Джеф Каган, анализатор, специализиран в сектора на телекомуникациите.
Той отбеляза, че японската компания е готова да се откаже от доставеното оборудване от китайската Huawei. Тази компания и сънародниците и - ZTE - миналата година бяха е определени като потенциална заплаха за сигурността на САЩ от комисия на Конгреса, поради реални или предполагаеми връзки с китайското правителство.
"Въпросът е дали това /отказът на японците от китайско оборудване, бел.ред/ ще бъде достатъчно", каза анализаторът.




















АФП

Станете почитател на Класа