Имигранти сеят безредици в Стокхолм, 6 коли подпалени

В четвъртък през нощта 6 коли бяха подпалени в предградието на Стокхолм Ринкеби, населено предимно от имигранти. Пет от автомобилите са напълно изпепелени. Пета нощ продължават безредиците, организирани от чужденци в шведската столица.

Полицията на Стокхолм е поискала подкрепления от други градове поради опасения, че през уикенда вандалщините ще се засилят. Много имигранти в скандинавската страна (те представляват 15% от населението й – бел. ред.) отказват да учат шведски и да си търсят работа въпреки многобройните правителствени програми.
В нощта срещу четвъртък пожарникарите в Стокхолм гасиха общо 90 умишлени палежа, повечето дело на вандалстващи имигранти. В четвъртък сутринта разбесняла се тълпа замерва с камъни полицейския участък в Киста, близо до предградието Хусби, където в неделя започнаха безредиците. В друго предградие на Стокхолм – Скогаас, ресторант беше изпепелен от пожар.
Безредиците бяха отключени от фатален изстрел на полицейски служител, в резултат на който беше покосен 69-годишен мъж, размахвал мачете на обществено място. Радикално настроени младежи впоследствие твърдяха пред медиите, че са жертва на полицейска бруталност и че представители на силите на реда ги наричали "скитници, маймуни и чернилки". Заместник-шефът на полицията в област Стокхолм Улф Йохансон се опита да намали напрежението с изказването си:"Всеки случай с ранен човек е трагедия, всяка запалена кола е провал за обществото… но Стокхолм не е в пламъци. Нека да гледаме реално на обстановката".
В резултат на либералното си законодателство Швеция през последните няколко десетилетия се превърна в страна, цел №1 за имигрантите в Европа. В резултат на което стотици хиляди души от Афганистан, Ирак, Сирия, Сомалия, и Балкани се изселиха там.
Сегашните безредици, организирани от имигранти, не са първите в Стокхолм. През 2010 г. в продължение на две нощи стотина младежи замерваха с камъни полицейския участък в предградието Ринкеби и палиха коли. През 2008 г. стотици младежи участваха в сблъсъци с полицията в гр. Малмьо – причината беше затваряне на ислямски културен център, в който имаше джамия.
Министърът на интеграцията Ерик Уленхаг отдава изблиците на насилие с високата безработица сред имигрантите. В Хусби през 2012 г. без работа са били 8,8% от населението при среден показател за Стокхолм 3,3%. В същото това предградие 12% от населението получават социални помощи – срещу 3,6% за цялата столица.















АФП



Станете почитател на Класа