Райчев: Орешарски съзнава силата си в момента

Струва ми се, че Борисов е пред последни действия. Май, че започва да преосмисля, но самите ГЕРБ не са преосмислили ситуацията, заяви по бТВ социологът Андрей Райчев.

Над всичко това тегне сянката Цветанов, заяви Райчев. "Не знам дали Орешарски ще се справи, но шанс има. Орешарски, Станишев и Даниел Вълчев се справиха с най-дългата стачка в страната – учителската", припомни той. "Тежко изпитание за Орешарски, но той има своя шанс - не повече от 40 на сто. Това правителство със сигурност има перспектива до края на годината. Има една почти сигурна година, а по-нататък зависи от него сега", каза Андрей Райчев.
"БСП е партия, осъзнала края на прехода, и в този смисъл тя не е полюс. Основна характеристика на полюсите е, че могат да вземат цялата власт. ГЕРБ живеят е полярно общество, а ние живеем в неполярно. ГЕРБ имат да осъзнаят, че няма да дойдат на власт", смята социологът.
Ако Борисов реагираше на предишните ситуации, Станишев си отговори на въпроси с 3 месеца по-рано, заяви той.
"В този момент най-голямото политическо напрежение тече между тези, които правят коалицията, споразумението. Културата на БСП и ДПС е толкова голяма, че по този изключително важен въпрос няма нито една вълничка. Това е страхът от паралелния властови център, който Цветанов направи", каза Райчев. "Поради това те ще бъдат единни. Кой им прави единството – Цветанов, формулата на единството е Цветанов", допълни той.
"Сигурен съм, че Орешарски осъзнава силата си в момента. Представете си какво ще стане с политиката на БСП и ДПС, ако Орешарски се фръцне. Той в момента е незаменим, силната фигура в момента е Орешарски, всички зависят от него. Не мисля, че ще му наложат нещо, което той не иска. Толкова силен премиер не от партия не сме виждали", каза Андрей Райчев.
В момента, в който хванат някого да краде, всичко ще приключи, смята социологът. "Трябва да са доста по-бързи, което не е характерно за БСП. БСП е мудна партия", подчерта Райчев.
"Волен Сидеров вдигна своя политически тон на височина, по-висока от предизборната. Толкова е критичен към още несъставеното, изтеклото правителство. Неговата позиция не е: "Аз ще ви подкрепя", а "Да разровим боклука". Неговото изказване е: "Няма нужда от нови избори, докато не видим какво са правили тези". Той чака БСП и ГЕРБ да се сбият. Сидеров води разумна политика", коментира социологът. Той рязко смени посоката, продължи той. "В предизборната кампания той образува липсваща политическа партия в България. Сидеров каза: "Вижте какво – ще има нови избори скоро и аз ще ги спечеля, но няма да са сега", заяви Андрей Райчев. "Атака" е на много изгодно място, добави той. Сидеров мисли, че статуквото работи за него, а дали е така, зависи от Орешарски, заключи Андрей Райчев.
















БГНЕС


Станете почитател на Класа