Руснаците харесват най-много Брежнев, недолюбват Горбачов

Голямата част от руснаците смятат Леонид Брежнев за най-добрия бивш ръководител на страната им, поставяйки го преди Ленин, Сталин и далеч пред Михаил Горбачов, показва допитване на центъра "Левада", цитирано от Франс прес.

Повечето запитани (56,6%) се отнасят положително към Брежнев, докато 29% имат негативно отношение, показва анкетата, осъществена в края на април сред 1600 участници.

Брежнев беше 18 години начело на СССР (1964-1982 г.) - време, белязано от стагнация, репресии над опозиционери, времето на Пражката пролет от 1968 г., на нахлуването в Афганистан през 1979 г. и на надпреварата в ядреното въоръжаване.

В Русия обаче свързват този период с относително благоденствие и стабилност.

За основателя на Съветския съюз, Владимир Илич Ленин, чието балсамирано тяло все още се намира в мавзолея на Червения площад, са дали положително мнение 54% от анкетираните, а за Йосиф Сталин, отговорен за най-жестоките чистки на режима, но почитан в Русия заради победата над нацистите през 1945 г. - 49%.

След тях двамата се нарежда последният цар Николай II, екзекутиран от болшевиките заедно със семейството си през 1918 г. Положително отношение към него имат 48% от руснаците.

Никита Хрушчов, който идва на власт след Сталин, разобличава престъпленията на режима и дава възможност за известно либерализиране на системата в продължение на няколко години, се ползва със симпатиите на 45% от участниците в допитването.

Одобрението за последния съветски ръководител Михаил Горбачов, баща на перестройката и гласността, неуспял обаче да предотврати разпадането на СССР през 1991 г., е едва 22%, точно колкото за приемника му в Кремъл - първия президент на Руската федерация Борис Елцин.
















БТА


Станете почитател на Класа