Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство

Предстои напрегнат ден на Дондуков 2. Мандатът за съставяне на правителство ще мине на два пъти през два чифта ръце. Президентът ще го връчи на лидера на ГЕРБ. Половин час по-късно Бойко Борисов ще се откаже от възможността да състави кабинет и ще върне мандата на Росен Плевнелиев.
Вчера Борисов промени становището си, че като лидер на партията, спечелила изборите, е задължен да предложи правителство. Мотивите му - в парламента вече има действаща тройна коалиция, която гарантирано ще отхвърли проекто-кабинет на ГЕРБ. Затова Борисов смята, че само би загубил време, ако го представи в пленарната зала.
Днес хората, които експремиерът е избрал за състав на следващ свой управленски екип, ще бъдат оповестени пред медиите. Веднага след това Борисов ще върне мандата. След като ГЕРБ върне мандата, президентът трябва да го връчи на втората партия - БСП, която вече заяви, че ще предложи правителство начело с Пламен Орешарски.Сергей Станишев, който е и президент на ПЕС, представи Орешарски на лидерите на партията и на премиерите-социалисти в Европа.















btvnews.bg

 



Станете почитател на Класа