Американския конгрес подготвя засилване на санкциите срещу Иран

Комисия в Камарата на представтелите на САЩ одобри законопроект с още по-строги санкции срещу Иран - в автомобилния и минния сектор, както и по отношение на финансовите резерви на режима.


В приетото единодушно предложение комисията по външните работи на Камарата предвижда президентът да може да налага търговски ограничения и в други сектори на икономиката на Иран, например в строителството и инженерните проекти.

Днес американските санкции са концентрирани в финансите и енергетиката, основно по отношение на износа на петрол. Шест страни внасят още ирански петрол - Китай, Индия, Турция, Южна Корея, Тайван, Япония, твърдят от Държавния департамент, но тъй като те намалиха своя внос от 2012 г, администрацията им разрешава освобождаване от санкции. За да имат право да се възползват от това освобождаване те трябва да положат усирие и да намалят още с един милион барела дневно вноса си.

"Време е да ударим ахилесовата пета на Техеран. без приходи от петрол, няма пари за атомни оръжия и за Хизбула", каза председателят на комисията, републиканецът Ед Ройс
















АФП


Станете почитател на Класа