Станишев: Търсим диалог и съгласие

От шест месеца ние говорим, че трябва да се излезе от тоталната криза - тя е не само икономическа, но и духовна, има и недоверие в институциите. Трябва на първо място диалог, търсене на съгласие, каза лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Лайпциг Стефан Джамбазов.

Това Станишев каза в отговор на въпрос на БГНЕС защо КБ и БСП разговарят и с извънпарламентарни партии за съставяне на правителство. "Четири години думата диалог, съгласие, бяха почти заличени от Борисов, Цветанов, Дянков. Имаше думите "аз", "командвам", "разпореждам", "наказвам". Диалог нямаше. Ние искаме диалог и ще водим диалог. Правителството на г-н Орешарски ще продължи диалога в търсене на разумните решения. Защото нито една партия, дори да имахме 121 мандата, не може да изведе сама страната от това, в което ни вкараха ГЕРБ. И имат нахалството да се държат като победители. Хората се самозапалваха, не можеха да си платят сметките, те били велики. На кой му пука за тяхното величие.
Не с всички и не с всичко ще се съгласим. Готови сме да чуем всеки, но всяка добра идея ще бъде приложена. Ще търсим разширяване полето на доверието и съгласието. Това за г-н Орешарски ще бъде трудна работа, но означава, че работим за гражданите, за хората, за държавността. Днес България още повече се нуждае от стабилно правителство. Противното означава хаос и то е от полза на една партия, която е готова да хвърли страната в хаос. Само и само да се закрепят на власт и да замитат следите", каза Станишев.
Не съм канил още никого, каза от своя страна Орешарски. Има алтернативи. Енергетиката е във фактически фалит и само затова, че са естествени монополи не са и в юридически фалит, това е мое мнение, дано не съм прав. Има смисъл да се говори с всички с идеи винаги , защо не и като експерти. Ако не на титулярни места, то има заместници, отбеляза той причината да се говори с широк кръг и извън парламента. Пламен Орешарски не е привърженик на сериозни структурни размествания в тази тежка ситуация. Дянков направи ПР, припомни Орешарски предаването на властта преди четири години, но ние ПР ефект няма да търсим, толкова е тежка ситуацията.
Станишев подчерта, че на лидерската среща на ПЕС е получена солидна подкрепа за правителство на Орешарски на програмен принцип. "В срещата участваха почти всички премиер социалисти от ЕС, председателят на ЕП Мартин Шулц, всички стискат палци. Днес говорих с президента на републиката и заявих готовността да се поеме проучвателния мандат веднага след като г-н Борисов го върне. И да продължим разговори по програмата, спешните мерки и по съставянето на правителство от г-н Орешарски. И час по скоро да има работещо правителство, което да носи отговорност.
Служебното правителство не можа да даде ясен отговор какво е направило, какво е състоянието на енергетиката, която е пред тотален срив. Какви цени хората ще плащат от 1 юли. Орешарски има готовност да вземе проучвателен мандат и в рамките на няколко дни да излезе със структурата и състав на кабинета. Важното е да се намери не работа за хората, но хора за работата", отбеляза отново Станишев.
Готови сме да вземем мандата след консултациите при президента, каза по-рано вчера лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Това ще стане ако Бойко Борисов върне мандата, както вече заяви. Според Станишев няма нужда да се чака, за да може да имаме правителство след празниците. Кандидатът за премиер Пламен Орешарски е със Сергей Станишев в Лайпциг на среща на лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС).
Лайпциг е домакин на срещата, тъй като тази седмица прогресивните принципи са основният фокус на 150-годишнината от Социалдемократическата партия на Германия (SPD). На 22 май е и денят, в който ПЕС организира лидерска конференция. В рамките на честването, министър-председатели и партийни лидери се срещат в Лайпциг, за да обсъдят продължаващите ефекти от кризата, решения, вкоренени в устойчив растеж и заетост, както и много предизвикателства. Този силен ангажимент показва, че ехото от основателите на SPD е израз на легитимните искания и демократичните права на гражданите.
БГНЕС припомня, че вчера в Брюксел президентът Росен Плевнелиев заяви: "Никой няма да спечели от нови предсрочни избори. Поставихме рекорд от девет дни при свикване на Народното събрание. Няма да губя време, за да мога ефективно да връча мандата за сформиране на правителство. Ако ГЕРБ върне мандата, няма да се бавя и ще връча мандат на БСП. Ще дам всичко от себе си, за да имаме правителство в следващите дни, но това зависи и от политическите партии. Ако приоритетите на партиите са смислени и са в посока за достойно място на България в Европейския съюз, ще ги подкрепя, без значение от кой спектър са те", каза още президентът пред български медии в Брюксел.



















БГНЕС



Станете почитател на Класа