Понта: Търпението на хората се е изчерпало

Търпението на хората и в България, и в Румъния се изчерпало и те чакат резултати, каза румънският премиер Виктор Понта, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Лайпциг Стефан Джамбазов.

Виктор Понта беше на лидерската среща на ПЕС в Лайпциг. Според него, ако българските социалисти поемат управлението на България задачата пред тях ще бъде много трудна. Българите и румънците имат огромни очаквания от правителствата си. Търпението на хората се е изчерпало и те чакат резултати. Това няма да стане бързо, но ако работим съвместно, процесът ще есе ускори поне малко. Подкрепям представителство от нашето политическо семейство в България, но българските граждани решават - ако социалистите поемат ръководството на страната, задачата пред тях ще бъде много тежка, каза Понта.
На въпрос дали това е първата му среща с Орешарски, Понта отбеляза, че не. Той очаква Орешарски да поеме премиерството. "Имаме много общи проекти. Двете правителства трябва да работят ръка за ръка, за да се присъединим към Шенген. И да имаме положителен доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Това са краткосрочните цели, както и откриването на моста Видин - Калафат. Има и много дългосрочни и средносрочни проекти – инфраструктурни проекти, трябва да използваме по-добре от европейския кохезионен фонд. Също трябва да работим в областта на енергийната политика.
Доброто сътрудничество между България и Румъния в енергетиката ще помогне да се развиват двете страни по-добре и да се смъкнат цените. Очаквам с голямо нетърпение да работим с Пламен Орешарски и да не оставаме на последните места в Европа. Ние се познаваме добре със Станишев и ще си сътрудничим ако има правителство в България от същото политическо семейство. Изправени сме пред едни и същи проблеми – безработица, привличане на инвестиции, по-ниски цени на електроенергията. Имаме нужда също и от повече социални проекти, защото аз приех сериозно ситуацията, която се създаде в България, преди година имаше подобни проблеми в Румъния", каза Понта.
На 14 юни трябва да се състои първата среща в Калафат с комисаря Хан и ще сме приключили процеса по пускането на новия мост. С удоволствие ще открия новия мост, но 14 години за един мост е много дълго време. Всички проекти между България и Румъния трябва да се изпълняват в много по-кратки срокове и много по-добре, отбеляза Виктор Понта.



















БГНЕС


Станете почитател на Класа