Пекин бърза да договаря бизнес с Пакистан

Китайският премиер Ли Къцян започна двудневно посещение в Пакистан, по време на което ще разговаря на четири очи със спечелилия изборите на 11 април и очакван следващ премиер на страната Наваз Шариф. Целта на визитата е импулсиране на двустранните икономически отношение.

Двустранният стокообмен между Китай и Пакистан достигна през 2012 г. 12 млрд. долара, което е с 18% повече от 2011 г. Двете страни имат твърдо намерение числото да достигне 15 млрд. долара в близките две-три години. Предишният посланик на Пакистан във Вашингтон Тарик Фатеми коментира така визитата на китайския премиер: "Обикновено посещенията на високо ниво в чужбина не се правят в периода преди сформиране на правителство, но Китай изтъкна, че визитата в Пакистан е необходима дори в този момент". В Пакистан живеят около 10 000 китайци, а 120 компании от Поднебесната империя действат в тази страна основно по инфраструктурни и енергийни проекти. Пекин вече изгради два атомни реактора в Пакистан и ще строи още два. Китай има голям интерес към пристанището Гвадар, което при разширяване на магистралата Каракорум може да свърже Китай с Арабкско море и Ормузкия проток, през който минава 1/3 от транспортът на петрол в света.
От Пакистан китайският премиер се отправя към Европа. В Швейцария ще продължи преговорите за създаване на зона за свободна търговия, а след това ще посети Германия, която е най-големият търговски партньор на Пекин в Европа.












АФП
/

Станете почитател на Класа