Слънчевият самолет започва нова серия полети в САЩ

"Слънчев импулс" ще излети рано сутринта в сряда от град Финикс в щата Аризона, за да започне втория етап от пътуването си в Съединените щати.

Самолетът трябва да стигне до Далас, Тексас, съобщиха ръководителите на проекта.
Първият полет в тази част от американската обиколка на швейцарския експериментален летателен апарат, пилотиран от швейцарския авантюрист Бертран Пикар, започна от въздушната база Мъфет /Moffett Air Force Base/ край Сан Франциско, Калифорния в посока Финикс.
В сряда, слънчевият самолет, управляван този път от съекипника на Пикар Андре Боршберг ще опита да се добере до Далас, на разстояние 1337 kм., което ще бъде рекорд за полет без кацане за устройството.
Едноместният самолет, който тежи 1600 кг е изработен от въглеродни влакна, с размах на крилете 63,4 м /колкото има и Боинг 747/. Той ще излети от летището на Финикс /Phoenix International Airport/ около 12:00 по Гринуич и се очаква да пристигне в Далас след 18-часов полет.
Прелитането на САЩ от запад на изток до Ню Йорк ще стане на пет стъпки от съображения за сигурност, обясниха двамата авантюристи. Самолетът технически може да лети денонощно, но може да носи само един пилот.
Никой от двамата не трябва да лети повече от 24 часа.
След Далас, Тексас, слънчевият самолет ще пътува до Сейнт Луис в Мисури. В средата на юни "Слънчевият" се очаква на аерогарата Дълес, близо до столицата Вашингтон.
Крайната цел на рекламното пътуване е летище Кенеди /JFK/ в Ню Йорк през юли.
Самолетът остава между една и две седмици на мястото на всяко кацане, за да имат възможност любопитните да видят самолета и да говорят с пилотите.
Целта е да се насърчи авиационната технология, която зависи от 12 хиляди фотоволтаични клетки, способни да произвеждат достатъчно електроенергия и за дневен полет и за зареждане на 400-килограмовата литиева батерия, необходима за захранване на четирите електродвигателя, които движат витлата и през нощта.
Проектът Solar Impulse започна преди десет години. Въздушното кръщение бе през юни 2009 г . След това, през 2010 г., той осъществи полет без кацане 26 часа.
Бертран Пикар и Андре Боршберг планират световно турне през 2015 г. с подобрена версия на устройството.

















АФП


Станете почитател на Класа