Ислямски свещеници почитат жертви на Холокоста

Четиринайсет имами от целия свят са на посещение следващия четвъртък в бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау в южната част на Полша, за да почетат паметта на жертвите на Холокоста, съобщиха организаторите.

Това посещение е част от по-широка програма, посветена на паметта към жертвите на геноциди и предотвратяване на престъпленията срещу човечеството.
Имамите, които ще пристигнат в понеделник във Варшава са от Босна, Индия, Индонезия, Йордания, Мароко, Нигер, Палестинските територии, Саудитска Арабия, Турция и САЩ.
В полската столица те ще посетят новия Музей на историята на полските евреи, където се подготвя експозиция за хилядолетното съжителство на евреите и поляците преди Холокоста, каза Джон Тейлър от американското ведомство за вероизповеданията.

Планирани са срещи с лидерите на католическата църква и еврейската общности, включително вечеря с главния равин на Полша Михаел Шудрих, който е известен със спасяването си от самолетна катастрофа, защото отказал да лети в събота.
"Това е възможност за имамите, които са влиятелни хора в техните общности да се види какво е Холокоста и да видим какво може да доведе до този вид омраза", каза Шудрих пред АФП.
Мюсюлмански сановници вече са посещавали нацисткия концентрационния лагер Аушвиц през 2011 г. по време на международна конференция за междурелигиозен мир заедно с представители на други големи световни религии.
Един милион и 100 хиляди души са загинали по време на Втората световна война в лагера Аушвиц-Биркенау. Един милион от тях са евреи.
Освен еврейските жертви, там загиват и между 70 и 75 хиляди поляци, 21 хиляди роми, 15 хиляди съветски военнопленници и между 10 хиляди и 15 хиляди други затворници, включително от съпротивата, според данни на музея Аушвиц




















АФП

Станете почитател на Класа