Франция пазарува военни технологии от САЩ

Франция смята да купи два безпилотни наблюдателни самолета от САЩ преди края на 2013 година в подкрепа на своите операции в Мали. Това стана ясно в петък от няколко източника в кулоарите при посещението на министъра на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан във Вашингтон.

Става дума за самолети, в процес на производство, предназначени първоначално за ВВС на САЩ, които ще бъдат пренасочени към френската армия, съобщиха за АФП от обкръжението на френския министър на отбраната.

Списание Air et Cosmos разкри на уебсайта си сутринта, че продажбата е на две безпилотни системи "MQ-9 Reaper", невъоръжена версия.
За да получат бързо възможност да използват новия ресурс около двадесетина френски военни отиват в САЩ през юли, за да бъдат обучени в използването на безпилотника, пише списанието.
Министърът отказа да потвърди.
Аз не съм тук за това. (...) Оказва се, че има паралелни разговори за закупуването на безпилотни летателни апарати. Всички знаят, че ние обсъждаме с американците, потенциално и с израелците", каза министърът пред репортери.
Той призна че Франция има "спешна нужда" да придобие такива летателни апарати. "За да се осигурят възможно най-бързо, трябва да се купят готови, тоест, без да се адаптират към технологии, различни от тези, предвидени от производителя".
Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл и френският му колега "обсъдиха темата" по време на срещата си в Пентагона, която продължи час и половина, каза за АФП американски официален представител.
Всяка покупка на безпилотник MQ-9 Reaper в Съединените щати изисква съгласието на Конгреса. По време на визитата си Льо Дриан специално се срещна с председателя на комисията по въоръжените сили в Сената, демократа Карл Левин.
Reaper, който има автономност над 24 часа притежава много оборудване за наблюдение, включително камери. Той може да носи бомби и ракети, но французите искат да го използват само за наблюдение. "Ние никога не сме говорили за друго", каза американският министър.
Армията на САЩ има 104 такива безпилотни самолета. През тази година очаква още 20 и други 12 през 2014 г., според Пентагона.
Белият дом приветства ангажимента на френския президент Франсоа Оланд да запази сегашното ниво на разходите за отбрана и значителен принос на Франция за мира и сигурността в световен мащаб, особено в Мали, съобщи АФП
В реч пред Фондация Карнеги, френският министър изрази и надежда, че САЩ и европейските страни ще предприемат "решителни санкции" срещу Иран и неговата спорна ядрена програма.

















БГНЕС


Станете почитател на Класа