Велошествие в София за международния ден срещу хомофобията

В София Международният ден срещу хомофобията 17 май ще бъде отбелязан с велошествие. По този повод проучване на ЕС във връзка с хомофобията  показва, че близо 25% от анкетираните за последните пет години са станали жертва на нападения или заплахи заради сексуалната си принадлежност, съобщи Би Би Си.

Резултатите сочат още, че по-бедните и младите хора по-често се сблъскват с подобен род дискриминация. Повече от половината анкетирани, които са били нападани, не са отишли в полицията, тъй като са вярвали, че там няма да получат помощ.

Европейската агенция за правата на човека е провела проучването сред 93 000 души.

Събирането на участниците за шествието с колела започва в 18,30 часа пред Съдебната палата, а шествието потегля в 19.00 часа. Организаторите посочват, че отправната точка е символична и цели да покаже, че в Наказателния кодекс все още не са включени престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация и полова идентичност.

Според последния доклад на Европейската агенция по основните човешки права, България в на челно място в класацията на страните-членки на ЕС, в които хомофобията и предразсъдъците към ЛГБТ (лесбийки, гей мъже, бисексуални и транссексуални хора) са най-широко разпространени.
 



















Би Би Си


Станете почитател на Класа