Най-богатата австралийка критикува правителството

Остра критика към икономическата политика на австралийското правителство ще отправи днес най-богатият човек в страната – собственичката на Hancock Prospecting Джина Райнхарт, която предупреждава кабинета да не гледа на минната промишленост
като на банкомат.

В предварително подготвена реч към членовете на австралийската асоциация на минната и металургичната промишленост, части от която стигнаха до медиите, тя казва: "Не бива с гордост да приемаме, че просто сме най-големият остров в света с най-малобройното население и с най-висок държавен дълг". Тя алармира, че твърде малко хора, включително членове на кабинета, разбират, че минната промишленост и другите сектори на икономиката, базирани на природните изкопаеми, не са банкомат, от който само може да се теглят пари без край. Парите първо трябва да се заработят, а за да стане това, трябват огромни инвестиции, допълва г-жа Райнхарт. Минната промишленост е гръбнакът на австралийската икономика, но за проектите в тази област в Австралия предстоят трудни времена заради усложнената финансова обстановка в Европа и САЩ, намаляването на ръста на икономически растеж в Китай, засилващата се конкуренция от производители в други части на света и намаляване на цените на суровините. В началото на седмицата кабинетът в Канбера съобщи, че бюджетният дефицит за периода 2013-2014 г. ще бъде 18 млрд. австралийски долара, докато според прогнозите трябваше да има излишък в държавните финанси. "Невероятно е, че след 6 г. непрекъснат ръст на цените на полезните изкопаеми отново сме "щастливи" поданици на държава с рекорден бюджетен дефицит, който ще роди нов дефицит и ще увеличи държавната ни задлъжнялост", констатира милиардерката. Тя подчертава, че без миннодобивната промишленост и свързаните с нея сектори Австралия не би могла да се справи с растящия си държавен дълг и може да се изправи пред проблеми като тези в Гърция, или други страни, които харчат повече от спечеленото.
Очаква се Райнхарт, която е непримирим критик на правителството, да предложи кабинетът в Канбера да се поучи от икономическата политика на Сингапур и да използва ниски данъци за окуражаване на инвеститорите в името на икономическото развитие на страната.
Джина Райнхарт е сред най-богатите жени в света със състояние от близо 19 млрд. долара.


















АФП

Станете почитател на Класа