Синхуа: Формирането на БГ кабинет е под въпрос

Няма да е лесно формирането на правителство след проведените в неделя парламентарните избори в България, и може да се отиде на нови избори.

На изборите ГЕРБ печели 30.74%, БСП 27.06%, турската етническа партия ДПС 10.46%, а националистическата "Атака" 7.40%. Само тези четири партии влизат в парламента, като от ГЕРБ оповестиха, че няма да дадат пресконференция докато ЦИК не обяви окончателните резултати, отбелязва Синхуа.

Според Красимир Велчев, член на изпълнителния комитет на ГЕРБ, партията все пак ще се опита да формира кабинет. "Ще се опитаме да съставим експертно правителство. Ако не успеем, нека другите партии да се опитат да формират кабинет. Исканата от тях широка коалиция обаче ще размие отговорността".

"Очевидно ГЕРБ не може да формира правителство и това е добре за България. ГЕРБ е в тотална изолация. Ние сме готови да преговаряме с останалите партии, които влизат в парламента. Целта е програмен кабинет, който да стабилизира страната", заявява лидерът на БСП Сергей Станишев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също е категоричен, че партията му няма да подкрепи ГЕРБ при формирането на кабинет. Местан настоява за "експертно правителство", което да възвърне доверието на избирателите. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е на същото мнение: ГЕРБ няма да може да състави кабинет.

Според наблюдателите конфигурацията в бъдещия парламент вещае формирането на нестабилен кабинет. "Няма нито да е лесно, нито бързо формирането на нормално правителство, но посоката е правилна", коментира социологът Кънчо Стойчев. "Ако бъде формиран кабинет, той едва ли ще е стабилен в дългосрочна перспектива, защото ще е съставен от партии със сложно минало и противоречиви идеи и ориентация", отбелязва колегата му Юрий Асланов

Ако ГЕРБ не успее да състави правителство, мандатът ще бъде връчен на социалистите, искат съставянето на експертен кабинет без участието на ГЕРБ. Понастоящем България е водена от служебно правителство, поело управлението на страната, след като през февруари кабинетът на ГЕРБ подаде оставка.













Синхуа


Станете почитател на Класа