В САЩ се консумира твърде много сол, причина за смъртта на 150 000 души

Полуфабрикатите, продавани в ресторАнтите за бързо хранене в САЩ остават твърде солени, въпреки призивите на лекари да се регламентират количествата сол в тях.

Прекалената консумация на сол води ежегодно до смъртта на 150 000 души, сочи изследване. То показва, че хранителната индустрия реагира бавно и въвежда твърде малко промени при дозирането на солта в храните, казва проф. д-р Стивън Хейвъс от Нортуестърн Юнивърсити в Илинойс. От 2005 до 2011 г. съдържанието на готварска сол в 402 фабрично произведени храни е намаляло с около 3.5%, но в същото време се е увеличило с 2.6% в 78 други продукта, показва изследването.

"Този проблем може да бъде решен само ако федералното правителство се намеси за защита на общественото здраве", каза проф. Хейвъс и подчерта, че съдържанието на натриев хлорид във фабрично произведените храни трябва да бъде регламентирано. Около 90% от американското население развива в различна степен хипертония, а твърде солената храна е основна причина за това, се подчертава в изследването, което бе публикувано в "Journal of the American Medical Association" (JAMA).


Високото кръвно от своя страна засилва риска от инфаркт и инсулт, които са често смъртоносни или предизвикват инвалидност. Защо тогава при фабричното производство на храни продължава да се използва толкова много сол? Голямото количество сол е в интерес на хранителната индустрия тъй като прикрива вкуса на съставки, които не са с най-добро качество, обяснява проф. Хейвъс. Освен това солените храни карат хората да пият повече газирани безалкохолни напитки и алкохол, от което тази индустрия също се възползва, допълва той.

Един американец консумира средно близо 2 чаени лъжички сол дневно, докато препоръчаната от Американската асоциация за сърдечни заболявания е три пети лъжичка или 1 500 мг. максимум. Около 80% от ежедневната консумация на сол в САЩ идва от фабрично произведените храни или храните в ресторантите за бързо хранене и много по-малко при домашно приготвена храна, сочи още изследването.
















АФП

Станете почитател на Класа