Петролът поевтиня до 95,17 долара за барел

Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на данните за намалено търсене на горива от Китай, както и заради увеличените квоти за производство на ОПЕК.

Юнските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE, поевтиняха с 1,09 долара - до 102,82 долара за барел. Понижиха стойността си и юнските фючърси на американски суров петрол тип WTI на нюйоркската борса NYMEX - с 0,87 долара, до 95,17 долара за барел.

През миналия месец търсенето на нефт в Китай е била 9,6 млн. барела дневно - най-ниското ниво през последните 8 месеца. Появиха се и информации, че най-голямата китайска рафинерия China Petroleum & Chemical Corp. възнамерява да съкрати производството си заради ръста на запасите от горива.

Организацията на страните производителки на петрол ОПЕК пък съобщи, че през април производството е достигнало до 30,46 млн. барела дневно, при 30,18 млн. през март. ОПЕК освен това неотдавна съобщи за неголямо повишаване на квотите за производство.



















БГНЕС

Станете почитател на Класа