Тейт Модърн - галерия близо до звездите

Ясен Цонев


Тейт Модърн е галерия за съвременно изкуство. Открита е през 2000 година в помещенията на бившата електроцентрала Банксайд поуър стейшън. Намира се на южния бряг на Темза в Лондон. Тя е част групата галерии Тейт, които представят нациналната колекция на британското съвременно изкуство от 1500 година до наши дни. В Тейт Модърн се намира колекции от произведения на международното изкуство създадени след 1900 година.

 

 
Сградата има пет нива. Първото е на площ от 3400 кв. метра където е работила турбината на централата.

В десететажната кула са настанени изложбените зали. До момента са отворени само пет от тях, а изграждането на останалите ще продължи до 2016 година. Там ще бъдат представяни фотографски изложби и видео пржекции по най-съвременен способ. 
 


Турбинната зала се използва за демонстрации на мащабни проекти на съвременни художници. Планира се през 2013 година тя да бъде затворена временно, за да бъде свързана с новостроящия се корпус на сградата.


Галерията е безплатна, само отделни изложби са с платен вход. До входа е поставена кутия с призив за събиране на средства. Фотографирането също е разрешено, без да се използва светкавица 



Специално внимание е отделено за руското графично изкуство от 1917 до 1941 година



  Пабло Пикасо

Станете почитател на Класа