Дават на всеки българин код за достъп до здравното му досие

До март догодина здравноосигурените българи ще могат да вземат от личния си лекар уникален код, с който ще влизат в електронното си здравно досие.

Паролата ще бъде скрита в непрозрачен плик, за да може да бъде видяна само от пациента. Ще става точно, както получаваме ПИН кода за банковите си карти, съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков.

Все още не е уточнено дали НЗОК ще раздаде на джипитата пликовете за всичките им пациенти, или осигурените ще трябва първо да подадат заявление, с което да ги изискат.

Влизайки в досието си, българинът ще вижда цялата информация, която е вписана от семейния доктор или от лекарите, когато е бил настаняван в болница. По този начин той лесно ще разбира, ако е била вписана фиктивна операция или друго лечение.
Разработката е похвална, защото през 2010 г. чрез електронния си подпис в своето е-здравно досие са влизали едва 317 българи, които са проверявали данните си 572 пъти. А през 2011-а бройката на влезлите в здравните си данни онлайн е 614 души (1222 посещения). Това изчислиха неотдавна специално за "Труд" експерти от касата.


www.novini.bg

Станете почитател на Класа