Хилари Клинтън – Дана Драбова – АЕЦ “Темелин” и още нещо от чешките СМИ

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън направи посещение в Чешката Република с цел да убеди ръководството на страната да признае американската компания Westinghouse за победител в конкурса за построяване на втория етап на АЕЦ “Темелин” на стойност около 10 милиарда долара. В американската преса се съобщават мненията на експертите, които твърдят, че победата в конкурса ще помогне да се открият в САЩ 9000 нови работни места. Като по този начин Чехия ще може диверсифицира доставките на енергоресурси и по този начин да се намали енергийната и зависимост от Русия.

В същото време, председателката на Държавният комитет по ядрена безопасност на Чехия Дана Драбова, говорейки за представените предложения за конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин”, заяви в интервю за чешката телевизия, че всички варианти предложени от тримата участници, са съпоставими и отговарят на високите стандарти за безопасност, но всяко от решенията има свой слаби места. За американското предложение, Драбова отбеляза, че проектът на Westinghouse няма референции.
Предлагам ви част от мненията по въпроса в чешките СМИ:

Мирослав Фиала, генерален директор на ŠKODA JS:
Победата на чешко-руският консорциум в конкурса ще позволи да се създадат на територията на Чехия 10 хиляди нови работни места. Това е срещу 9-те хиляди работни места в САЩ при победата на нашия конкурент – компанията Westinghouse. Ако към тях добавим новите работни места в свързаните отрасли, които ще се увеличат благодарение на нашето предложение, то ще можем да говорим за създаването на 60-80 хиляди работни места във връзка с дострояването на АЕЦ “Темелин”. Това са още данъци в местните бюджети, това е развитие на чешката инфраструктура. Ядрената промишленост винаги е била двигател в другите направления на икономиката.

От самото начало на създаването на Консорциума МИР.1200 нашата цел беше да се стимулира чешката икономика и промишленост, предоставяне на работа на жителите на Чехия, работещи в чешките предприятия. В съответствие с нашия проект “Темелин” ще се строи от чехите, и те сами ще експлоатират тази АЕЦ. Аз мога да гарантирам, че 75% от стойността на проекта ще попадне в чешки ръце, затова аз, опирайки се на своя 30 годишен опит в атомната промишленост, знам, че чешкият ядрен отрасъл притежава всички необходими знания и опит за да построи нова АЕЦ.

Ако не случи нищо, което не сме могли да предвидим и на което не можем да влияем, няма причини да се опасяваме от задръжки при строителството или увеличаване на разходите. Погледнете четвърти блок на Калининската АЕЦ в Русия, който беше построен преди планирания срок и с 10% икономия. Строителството на Нововоронежката АЕЦ върви съгласно графика от 2009 година, който от тогава не е променян. Първи блок ще влезе в експлоатация през 2014 година, а втори през 2016. Сега Росатом строи повече ядрени енергоблокове в света, от колкото който и да е от конкурентите.

Критериите за оценка на предложенията в конкурса се основават на техническите, икономическите параметри и на параметрите за безопасност на проекта, а не на някакви необосновани заявления за потенциална енергийна зависимост от Русия. Ако такава заплаха съществуваше, нас просто не биха ни поканили за участие в конкурса.

Впрочем, нашето сътрудничество с чешките компании не завършва със съвместното ни участие в конкурса за АЕЦ “Темелин”. Чешките фирми вече успешно участват в глобалната верига от доставчици за Росатом и доставят продукция и услуги за много от строящите се АЕЦ в Русия, а също така за АЕЦ, които Русия строи в трети страни. Ние искаме да им помогнем да вземат участие в още повече проекти по целия свят и по този начин да продължим прекрасната традиция на чешката ядрена промишленост.

Сергей Кондратиев, заместник ръководител на икономическия департамент, завеждаш сектор във Фонда на “Института за енергетика и финанси”:
По начало чешката атомна енергетика се ориентира и беше тясно свързана с руската атомна енергетика. Не само по отношение на строителството, подготовката на кадри, но и в насока на съвместните изследователски работи. Сега има достатъчно сериозна кооперация в машиностроителния сегмент между компаниите на Росатом и самите чешки машиностроителни компании. Също има коопериране в R&D-центъра, който се занимава с модификациите на ядреното гориво. Затова изборът на руския проект би позволил да се натоварят значително чешките предприятия. Допълнително той би създал положителен ефект, защото всички чешки блокове са построени по съветски проект. Съответно кадровото осигуряване и управлението на проектите се обезпечава като се отчита приемствеността на проектите. Ако бъде избран руският проект на чехите ще бъде значително по-лесно да експлоатират тези блокове – за подготовката на кадри за експлоатацията им ще е необходимо значително по-малко време.

Ако трябва да говорим за американския проект, то през последните 30 години Westinghouse в Европа и по света не е построила нито една АЕЦ. Сравнете това с Русия, която през последните 25 години е построила повече от 20 енергоблока в различни страни и сега продължава да строи 9 блока вътре в страната (например в Калининград, тоест максимално приближавайки се към европейските условия) и 19 в чужбина, (например, в Турция, която като държава е близка до Европа и е икономически асоциирана с ЕС). В такъв план изборът на руския проект също ще бъде по-позитивен, ако бъде сравняван по стандартите на европейските регулатори, в сравнение с проектът на САЩ.

Разбира се, желанието да се привличат инвестиции и да се създават нови работни места в САЩ в светлината на икономическите сложности по целия свят е понятно, и така би трябвало да действа ръководството на всяко външнополитическо ведомство. Но на мене ми се струва, че икономическите изгоди са в полза на руския проект.

Допълнително трябва да се отчете такъв проблем, като стандартното изискване на клиентите да има референтни блокове в експлоатация. Като изключение от това правило можем да посочим само Китай и Корея спрямо Westinghouse. Всички страни, които сключват външни договори за построяване на енергоблокове искат да има вече действащ референтен блок, който да могат да разгледат (изучат) за да се избегнат всякакви изненади в процеса на експлоатацията, и строителството, между другото, също. В проекта, разбира се, могат да бъдат заложени много сложни и технологически правилни решения, но при реализирането им могат да възникнат определени сложности. И тогава факторът време трябва да се отчита като един от решаващите, защото времето е пари. И ако ние можем да кажем, че Росатом пректически е достигнал оптималното ниво, когато един блок се построява примерно за 6 години, то строителството на нов блок е свързано с това, че загубите на време си остават непредсказуеми.Това довежда не толкова до отлагане на въвеждането на блока в експлоатация, колкото до оскъпяване на проекта и загуба на много големи финансови средства поради замразените капитални вложения в него. Построената от Русия Тянванска АЕЦ е призната в света за най-съвременна и безопасна. Така, че на Чехия не се предлага котка в чувал.

Що се отнася до Европа, то натискът върху Чехия в тази посока едва ли ще вземе твърда форма. Правилото за референтните блокове, като и до сега, продължава да действа в Европа, особено в светлината на събитията от Фукушима. Общият градус на напрежението относно ядрената енергетика в някой страни от Западна Европа е достатъчно висок, и това ще бъде допълнителен негативен фактор при оценяването на американския проект. Разбираемо е, че строителството на абсолютно нов блок не е толкова предимство, колкото недостатък. Все пак концепцията на Росатом, даваща предимство на еволюцията и приемствеността при построяването на АЕЦ, изглежда по-привлекателна. Защото ние имаме наработен много-голям реакторен ресурс, и клиентът може на практика да види, как се държат енергоблоковете, в какви ситуации попадат и как излизат от тях. Като се отчита отсъствието на такава информация за американските блокове и от гледна точка на безопасността, американският проект не изглежда много привлекателен. Отчитайки също факта, че Чехия се намира в съседство с Германия – един от противниците на ядрената енергетика в последните години и чиято общественост е настроена негативно по този въпрос, то по-скоро в Германия общественото мнение ще бъде против такъв непроверен в практиката проект. Аз мисля, че даже тази позиция да не бъде заявена официално на нивото на ЕС от отделни страни, то чехите ще трябва косвено да се съобразят с нея. Нали никой не иска да разваля отношенията вътре в ЕС в това тежко за всички време.




















atominfo.bg

Станете почитател на Класа