Нетаняху: Разочаровани сме от Германия и Европа

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви за германско издание, че той и много други израелци са „разочаровани" от политиката на германския канцлер Ангела Меркел към Израел, съобщава „Аарец".

В момента Нетаняху, който е на посещение в Германия, е на среща с канцлера.

„Ди Велт" публикува интервюто със заглавие „Нетаняху е разочарован от канцлера".

Благодарен съм за подкрепата на германския канцлер Меркел и германското правителство по време на операцията в Газа", изтъкна той, но добави: „Но в същото време няма да бъда искрен, ако не съобщя, че съм разочарован, както и много хора в Израел, от германския вот в ООН. Мисля, че хората разбират, че има специални отношения между Германия и Израел".

Припомняме, точно преди седмица ООН гласува в полза на молбата на Палестина за промяна на статута й в организацията от „единица-наблюдател" в „държава-наблюдател нечлен" на ООН. Германия гласува въздържал се.

Мисля, че канцлерът Меркел вярва, че това гласуване някак си би помогнало за мира. Това е нейната цел. Но всъщност се случва обратното, защото и след резолюцията на ООН виждаме, че палестинските власти, под ръководството на президента Абас, се обединяват с терористите от „Хамас", поясни той.

По думите му резолюцията само помага на Палестина да си втвърди позицията по време на преговорите. Затова смятам, че германската позиция на въздържал се е с обратен ефект, изтъкна премиерът на Израел.

Нетаняху изрази неудовлетворението си не само от Германия, но и от всички европейски държави без Чехия, която гласува срещу резолюцията.


Станете почитател на Класа