Тонева: Няма от какво да се притеснявам

Въпрос на разчупване на статуквото е жена да заеме поста на главен прокурор. Това заяви пред БНР Галина Тонева, която вчера бе номинирана за главен прокурор. Жените сме доказали и непоколебимост, и толерантност, и добри организационни качества, добави тя.
Тонева бе категорична, че няма от какво да се притеснява нито в личния, нито в професионалния си живот.
Според нея сега, когато има трима кандидати за поста на главен прокурор, всеки от тях може да изложи повече и по-добри идеи. Колегите от ВСС ще бъдат по-затруднени, отколкото ние, защото ще трябва да избират между повече виждания. Но от друга страната този, които успее, ще има повече подкрепа, смята Тонева.
Бих искала да запазя за себе си този 7-дневен срок, за да мога да изготвя концепцията си. Надявам се на активност при обсъждането. Смятам да не обсъждам идеите си, преди да ги структурирам по подходящ начин, посочи досегашният заместник на Борис Велчев.
Пред БНР Тонева коментира и развоя на мегаделото срещу Марио Николов и Людмил Стойков за източване на средства от европрограмата САПАРД, където бе намесено и нейното име, за това че е била уведомена, че прокурорът Стойчо Ненков възнамерява да оттегли протеста си срещу оправдателните присъди на скандалните бизнесмени. Предприела съм лични мерки, такива предприе и Бойко Найденов, посочи тя.
Всеки прокурор има абсолютната възможност да действа по свое вътрешно убеждение. Това е основен принцип. В същото време обаче, когато един прокурор действа по свое вътрешно убеждение, той е длъжен да съобразява и останалите процесуални правила, а те са свързани с правомощията на останалите прокурори. Тоест, ако този, които по закон следва да напише такъв протест, има вътрешно убеждение, че не трябва да го прави, той трябва да уведоми или наблюдаващия прокурор, или висшестоящите си надзорни прокурори. Те на свой ред имат правото да напишат протеста вместо него, обясни Тонева.
Тя добави, че прокурор Ненков не я е уведомил, че има намерение да оттегли протеста си. Прокурорът Ненков е нарушил вътрешноведомствените правила, поради което той е допуснал и дисциплинарно нарушение, подчерта кандидатът за главен прокурор. Не съм разговаряла с него на четири очи, ние сме били екип от прокурори, каза още Тонева и категорично отхвърли твърденията му, че тя е знаела за протеста.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа