Тайните на марсианския пясък

Марсоходът "Curiosity" започнал химическо изследване на почва на Марс. Механичният манипулатор взел първия образец от равнината на гигантския кратер Гала. Шепа червеникав пясък две денонощия се изследвал в бордовата лаборатория на апарата.
Според данни на представители на наземния екип на "Curiosity", получини са много данни, които предстои да бъдат обработени. Съобщението звучало малко интригуващо: „за да се разбере, какво ни е станало известнио, планираме да вземем допълнителни образци”. Други подробности не се съобщават.

Пясъкът бил изучаван от два прибора. Първият, който е най-главният на марсохода, е анализатор на образци. Той има тегло, съставляващо половината от цялата маса от научното оборудване. Задачата на анализатора е да открие присъствие на органични съединения. Вторият прибор – CheMin, има за задача да извърши химико-минералогичен анализ.

Учените предупреждават: възможното откриване на органични съединения на Марс няма еднозначно да означава, че там има следи от живот. Както казва биологът от Московския държавен университет Елена Воробьова, органични съединения били открити чрез спектрален метод дори на Плутон:

- Има всякакви органични съединения. Има по никакъв начин не свързани със живота органични съединения, много такива бяха открити в космоса, има специфични органични съединения, свързани със живота. Елементният състав още не дава отговор. В "Curiosity" са монтирани прибори, способни да направят анализ не само на елементи, но и на техни съчетания. Ако анализите подхождат под понятието, свързано със живота, то това е обнадеждаващ резултат.

"Curiosity" въобще не търси следи от живот, както погрешно съобщават информационните агенции. Неговата задача е да определи, дали на Марс е било възможно някога да съществуват подходящи условия за жизненна дейност на микроорганизми. Важното е също така да бъде уточнено, каква роля при това е играела водата и откъде на планетата е има метан, който присъства в марсианската атмосфера в малки количества, продължава Еленена Воробьова:

- Това е един от биологичните маркери: метан се образува в процесс на живота, но може да се образува и извън живота, по други пътища. Затова няма 100% гаранции, ако открият метан. Въпреки това, това би бил резултат, който дава възможност по-нататък на планетата да бъде изпратена по-конкретна астробиологична миссия.

Чисто астробиологична миссия на Марс вече беще изпратена в средата на 70-те години на миналия век. Апарати «Викинг» тогава търсеха следи от живот и получиха противоречиви резултати. Според Елена Воробьова, резултатите от 35-годишна давност неотдавна получиха нова научна интерпретация, потвърждаваща възможността за живот в марсианската почва. Но нейния състав трябва да бъде по-детайлно изследван, както това сега прави марсохода "Curiosity". За разкриване на тайните на химията на Марс на аппарата са предоставени 23 месеца.




bulgarian.ruvr.ru

Станете почитател на Класа