Латвия възобнови работата на комисията по щетите от съветската окупация

4,5 млрд. долара ще плати БП заради петролния разлив

Гигантът Бритиш Петролиъм ще плати най-голямата в историята на САЩ санкция заради петролния разлив в Мексиканския залив - 4,5 млрд. долара, съобщи близък до делото източник.

Наказанието на стойност 4,5 млрд. щатски долара е "най-голямата парична санкция в историята на САЩ", разкри източникът.

По-рано днес БП отказа да коментира информацията, но издаде комюнике, в което обясни, че преговорите с американските власти са в напреднал стадий. Компанията посочи още, че всяко споразумение ще се нуждае от одобрението на федерален съдия, предаде БГНЕС.

Преди близо две и половина години репутацията на британския гигант бе срината до основи. Това се случи след експлозия на съоръжение в Мексиканския залив, която отне живота на 11 работници и разля в морето милиони барели петрол.

Взривът от 20 април 2010 г. потопи платформата и създаде най-големия морски петролен разлив в световната индустриална история. Инцидентът е може би най-лошата екологична катастрофа в историята на Съединените щати.



Латвийският Сейм реши да възобнови работата на комисията по щетите, нанесени на страната от съветската окупация, съобщи агенция „Новости".
Дейността на комисията беше преустановена през 2009 г. с цел икономия на средства заради икономическата криза.

На днешното си заседание парламентът на Латвия реши да отдели 10 хиляди лата (20 хиляди долара), за да може комисията да продължи работата си.

Тя беше създадена през 2005 г. по инициатива на латвийското правителство. Според изготвен от нея доклад, през периода на съветската окупация между 1940 и 1991г. (тогава Латвия е част от Съветския съюз), СССР е нанесъл на страната щети, чийто размер може да надхвърли 200 милиарда долара.

Русия не признава, че лишаването на Латвия от суверенитет е акт на окупация.

Работата на комисията ще бъде възобновена през 2013 г.


Станете почитател на Класа