Готвенето помогнало за развитието на човешкия мозък

Това, че праисторическият човек се е научил да готви, може би е помогнало мозъкът му да се развие, довело е до създаването на оръдия на труда и е допринесло за развитието на култура и цивилизация, твърдят учени, цитирани от в. „Дейли мейл”.

Според проучването набавянето на достатъчно количество сурова храна, за да може един голям мозък да получи достатъчно енергия, е занимание, отнемащо доста време. Изследователите са на мнение, че готвенето вероятно е било изобретено от Хомо еректус (Изправеният човек), за когото се смята, че е пряк прародител на съвременните хора и е живял допреди 1.8 милиона години. По-малкото часове, прекарани в търсене и събиране на храна, са оставяли повече свободно време на прародителите ни за социални връзки и творчески занимания.

Бразилски учени са изчислили метаболитните нужди на съвременните човекоподобни маймуни и на различни ранни човешки видове. Изследването показало, че големите маймуни с гладни за енергия тела, каквито са горилите, вече са на границата на постижимия размер на мозъка чрез сурови храни.

Горилите прекарват около осем часа на ден в хранене, а понякога  дори 10 часа. За да има една горила мозък, съответстващ на 2% от телесната й маса, какъвто е случаят при хората, тя би трябвало да отделя по още два часа дневно за хранене.

Изследователите казват, че усвояването на готвенето може би е помогнало на човешкия мозък да се развие, като е довело до създаването на оръдия на труда и е допринесло за развитието на култура и цивилизация.


Станете почитател на Класа