Днес София посреща чудотворната икона "Достойно есть"

Специално изработеното за българския народ копие на чудотворната светогорска икона на Света Богородица - "Достойно есть" ще пристигне в столицата на 27 октомври.

Уникалният дар е свързан с отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" и 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с изпълването на 98 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Патриарх Максим обаче няма да присъства на честването на 98-мия си рожден ден в понеделник в катедралния храм, тъй като е в болница.

Честванията ще започнат с посрещане на атонската икона на Божията майка – "Достойно есть" в ПКСХП "Св. Александър Невски", последвано от молебен към Св. Богородица и Всенощно бдение на 27 октомври. На следващия ден ще бъде отслужена съборна св. Литургия от архиереи на Българската православна църква, представители на Поместни православни църкви и свещенослужители от Св. Гора. В понеделник, на 29 октомври, ще бъде отслужена съборна св. Литургия от Българския патриарх Максим, представители на Поместни православни църкви, архиереи на БПЦ - БП и свещенослужители от Св. Гора, в края на която ще бъде извършен благодарствен молебен за здравето на Предстоятеля на БПЦ – БП.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е една от най-известните забележителности на София и неин символ. Построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Затова е храм-паметник. Посветен е на св. Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската война.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г. Строителството е завършено през 1912 г., но поради избухването на няколко поредни войни освещаването не става на предвидената дата (02.08.1912 г.), когато трябва да се чества 25-годишният юбилей от възцаряването на княз Фердинанд. Тържественият звън на най-голямата храмова камбана оглася София за първи път през 1913 г. (след победата на българските воини при Одрин), а официалното освещаване на храма се прави едва през 1924 г.

Днес в храм "Св. Александър Невски" има над 400 образци на християнското изкуство. Изографисан е с фрески, изобразяващи Света Троица, сцени от Стария и Новия Завет, пророци, български и руски светци. Иконостасите, големият и малкият архиерейски трон, царският трон, амвонът и цялата подова настилка са изработени от оникси и мрамори от цял свят. /БГНЕС

София / България

Станете почитател на Класа