Плевнелиев: Хората не са готови за цифровизацията на телевизията

Само 14% от зрителите са наясно с промените, които ще настъпят ако телевизията премине от аналогово към дигитално излъчване, което се планира да започне следващата година. Хората не са подготвени за цифровизацията на телевизията и разяснителната кампания има по-малко от година срок да ги информира за това. Това стана ясно от изказване на президента Росен Плевнелиев на форум, свързан с цифровизацията на телевизията.
„Стратегията за цифровизация е писана още през 1990 г., но процесът се бави”, напомни държавният глава. Той подчерта, че хората трябва да знаят какво ги очаква ако аналоговото излъчване се прекрати.
"Ще има населени места, в които на 1 септември 2013 г. може да няма телевизия. Необходима е мащабна информационна кампания”, заяви Плевнелиев.
Цифровизацията ще доведе до подмяна на телевизорите или закупуване на приемници за цифровото излъчване. Още с приемането на плана за цифровизацията вицепремиерът Симеон Дянков изрази резерви, че ще се намерят необходимите 300 млн. лв. за две години и затова според него процедурата по-скоро трябва да се отложи.
Все още не е ясно по какъв критерий държавата ще купува цифровите приемници за социално - слабите. Устройствата ще струват между 40 и 60 евро.
btvnews.bg

Станете почитател на Класа