Адвокат Хари Харалампиев ще внесе искане за явяване на нов свидетел по делото за радикален ислям

Защитникът на основния подсъдим Саид Мутлу по делото за радикален ислям – адвокат Хари Харалампиев, ще внесе писмено искане за нов свидетел доц. Михаил Иванов.
Пред журналисти в Пловдив адвокатът съобщи, че писменото искане ще бъде направено тези дни и че това е особено важно за по-нататъшното развитие на съдебния процес. По мнението на адвоката това дело ще го решат експертите, тъй като нито съдиите, нито прокурорите, нито адвокатите са навътре в проблемите на ислямската религия.
Доц. Иванов е бивш съветник на президента Желю Желев по етнически въпроси, а сега е преподавател в Нов български университет, изключителен капацитет и високо ерудиран, който познава в детайли исляма.
Експертите ще трябва да разяснят що значи салафизъм в класическия му вид, каза той. Харалампиев каза още, че е поискал от съда да бъде назначена и една от най-добрите преводачки у нас от арабски – Мая Ценова, която е превеждалата процеса в Либия.
Една от основните фигури в процеса - Мулафак Аласат, сириец, който живее в България, поиска назначаване на преводач поради факта, че не владее добре български език. Това според адвокат Харалампиев е напълно основателно.
Според него в България няма радикален ислямизъм и че с тази тема се спекулира в общественото пространство. От разпита на свидетели по време на процеса в Пазарджик до този момент не се е чуло да се проповядва религиозна омраза, твърди адвокатът.
Смущаващо е, че част от свидетелите се отрекоха от своите показания, дадени в хода на досъдебното производство и никой не знае защо. Адвокатът посочи, че доц. Анатоли Гълъбов с експертизата си също твърди, че предоставената литература не е достатъчно основание да се отговори влиза ли тя в стълкновение с НК.
Един от свидетелите по делото също е казал, че литературата е била проверена на границата преди да влезе в България. За защитения свидетел 003 Харалампиев каза, че при дела като това - с особена обществена значимост, не трябва да има защитени свидетели, защото това буди сериозно съмнение.
Агенция "Фокус"
 

Станете почитател на Класа