Внимание жега! Как да се предпазим от проблеми?

Високата температура на околния въздух действа на водача подобно на солидна доза алкохол. И това може да предизвика сериозни проблеми на пътя, да предизвика катастрофа, нещо което се потвърждава и от статистиката – в горещите дни авариите не са редки. През последните дни времето ни поднася доста високи температури, достигащи често над 30 градуса. Тази топлина не се понася леко от всички, тежко е и за шофьорите, особенно за тези, чиито автомобили не разполагат с климатици. Жегата притъпява реакциите, предизвиква сънливост. Как тогава да се предпазим?

Много е важно, когато паркирате, да изберете сенчесто местенце. Ако колата дълго е стояла на слънце, не бива веднага да се подкарва. Първо трябва да се отворят напълно стъклата и да се проветри салона. Ако имате кожен или винилов салон, можете и сериозно да се опарите – материалът им силно се нагрява при директно слънчево лъчение.

В жегата винаги е добре да имате в колата и бутилка-две със студена вода, дори преди да тръгнете можете да ги „оставите“ да замръзнат почти напълно във фризера. Да си пийнеш студена водичка в жегата е доста приятно, добре е човек да се постарае и да пийне повечко. Но внимавайте – ако водата е ледена да не хванете ангина.

Ако нямате климатик, не е зле да поотворите прозорците на колата в движение. Но само от едната страна, за да не става кръстосано течение, което също може да ви докара неприятна лятна простуда.

Ако шофьорът или спътниците му усетят, че му се доспива от топлината, е добре да се поспре, да се излезе от колата, да се пийне водичка и да се направят няколко раздвижвания. Като попремине сънливоста, може да се продължи с пътя.

Ако машината има климатик, добре е малко преди тръгване той да се включи и да се охлади салона предварително до комфортната за пътуването температура. И тук, обаче, трябва да се внимава – пътуването на климатик в жегата трябва да става с внимание към околната температура. Разликата в двете температури не бива да надвишава 10 градуса Целзий. В противен случай лесно може да се простудите и дори да си спечелите възпаление на белия дроб. Най-здравословната температура в колата е в района на 20-е градуса, с нея пътуването е комфортно и безопасно за здравето.

Auto-press.net

Станете почитател на Класа