Нашествието на QR кодовете

Създаденият в Япония през 1994г. Quick Response (QR) код, навлиза стремглаво в ежедневието на българските потребителите под формата на матричен баркод или по-просто казано – черно-бяло ( или цветно) изображение с квадратна форма. Напоследък такива изображения масово се появяват върху опаковки на стоки, бутилки, списания, вестници, брошури, каталози, листовки, билбордове… Целта им е бързо и лесно да отведат потребителя към уеб страница, където се съдържа информация за конкретния продукт – фирмен сайт, продуктова страница в социална мрежа, видео и т.н. Това става чрез сканиране на кода с помощта на камерата на мобилните телефони, които имат инсталирано QR приложение. A а такива има много - BeeTagg, Kaywa, MobileTag, NeoReader, QuickMark, ScanLife, UpCode, OptiScan (for iPhone) и други.

Едно от основните предимства на QR кодовете пред обикновените баркодове е способността им да съхраняват много повече информация като url линкове, текст и местоположение. Те все повече се използват за най-разнообразни рекламни, промоционални и информационни цели. Носителите, на които могат да се поставят са също почти почти неограничени – опаковки, бутилки, тениски, билборди, плакати, списания и вестници, стени, спортни аксесоари и т.н.

qrЕдна много интересна и иновативна идея е добавянето на такъв код във визитната картичка, препращайки сканиращия я към уеб страницата на компанията, в която работи нейния притежател или към негови професионални блогове и профили в социалните мрежи. Това спестява отпечатването на голямо количество информация, а същевременно с това говори, че човекът или компанията, в която работи е модерна и в крак с новите технологии.

Tuborg е първата бира в България, която въвежда приложението върху своите бутилки. При разчитането на кода с камерата на смартфон или компютър, той препраща към сайта на марката или към профилите й в социалните мрежи. Така докато си седиш в бара освен с бира, можеш да се почерпиш с интересна информация за съответната марка.

Авиокомпания България Ер използва QR код в печатната си реклама на услугата „Уеб чек ин”, която въвежда в началото на 2011г. Сканирайки кода, клиентите на авиокомпанията могат бързо и лесно да се чекират за своя полет, като си изберат местата в самолета и си спестят досадното редене на опашки пред гишето за регистриране преди полета.

Рекламните агенции активно прегръщат идеята за разполагане на QR кодовете, като задължителен информационен елемент във визиите на своите клиенти. Криейтив отделите успяват да внедрят черно-бялото квадратче, така че да се впише с творческата идея по доста интересен и успешен начин. Известната марка за летни аксесоари Ipanema, въвежда доста креативна интерпретация на кода, като го изобразява под формата на пощенска марка в рекламната си визия:

Спонтанно реших да проверя вкъщи върху колко продукта, които съм купувала, са добавени QR кодове. Резултатът беше впечатляващ: върху етикета на био боза, върху опаковките на две марки дамски превръзки, шишенце на лосион за почистване на грим, ваучер за отстъпка от верига магазини за дамски и мъжки облекла, кухненски почистващ препарат. Звучи невероятно, но това са физически обекти, които представляват своеобразен портал към уеб пространството. Докато ровех в шкафа със спагети, ориз и боб започнах да се учудвам защо техните производители не са се сетили да поставят QR код на опаковките и в главата ми нахлуха редица интересни идеи за тяхното приложение – биха могли да водят към уеб страница или блог с интересни кулинарни рецепти, в чиито състав влиза съответния продукт, видео с участието на известни кулинари, които приготвят някоя и друга вкусотия, използвайки техните марки продутки, или да дават информация за полезните качества и съставки на конкретната храна.

Възможностите на QR кодовете са огромни, а тяхното използване е почти толкова зарибяващо, колкото и всички останали мобилни приложения и уеб иновации и технологии, които изникват почти всеки месец и изместват или усъвършенстват съществуващите вече такива.

Докато подготвях тази статия, реших да си направя импровизирано проучване за степента, в която хората около мен познават и знаят какво представляват QR кодовете. Разпитах 20 човека на възраст между 24 и 33 години, работещи в най-различни професионални области – банки, рекламни агенции, ивент мениджъри, дизайнери, дистрибутори и др. Приложих два подхода – първият беше да ги попитам дали знаят какво представлява QR кода, а вторият да им покажа един такъв код и да ги питам дали знаят как да го използват. В интерес на истината имах някои резерви и смятах, че поне двама-трима ще се затруднят. За моя изненада нямаше човек, който да не успее да даде правилен отговор. Всички бяха наясно с функциите и предназначението на кодовете.

От тук мога да си направя 2 извода: или познатите ми са много модерни и познават всички актуални тенденции в интернет технологиите или QR кодовете наистина са станали изключително популярни, особено сред по-младите потребители.

Кристина Георгиева
От блога на Борис Луканов


Бележка на редактора на klassa.bg: Ние също не изоставаме от тенденциите, като сме включили QR код в нашето хартиено издание. Той води към безплатно мобилно приложение за iPhone и Android. Напълно сме съгласни с авторката и й ръкопляскаме с n на брой ръце.

Станете почитател на Класа