Поправката "Витоша ски"

Веднага я нарекоха поправката "Витоша ски" - много оспорваната промяна в Закона за горите, приета сякаш заради един човек, една банка и една предизборна кампания. Но против българската природа.

От 13 юни поправката е факт - българският парламент прие окончателно промените в Закона за горите, който според мнозина междувременно се е превърнал в поредния лобистки закон. Български природозащитници са категорични, че законът е бил изготвен така, че да се угоди на един човек и на една банка, която била доста щедра в една предизборна кампания, но затова пък категорично против българската природа. В това е убеден Александър Дунчев, един от организаторите на протестите срещу гласуваните текстове.

Витоша - новият Слънчев бряг

Според депутата от левицата Петър Курумбашев, съществува риск допуснатата грешка със застрояването на българското Черноморие да се повтори и в българските планини. От името на управляващите шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев парира удара с потресаващото признание, че всичко вече било разрушено и разграбено, и от своя страна обвини опозицията, че не искала инвестиции. А председателката на Комисията по земеделието и горите Десислава Танева побърза да успокои духовете със забележката, че законодателят е предвидил провеждането на търг преди учредяването на право за строеж.

За ПЪРВИ път от 1996 г. насам, когато влиза в сила Законът за държавната собственост, се дава възможност публичната държавна собственост да се ползва без търг и само с решение на министъра на земеделието. За ПЪРВИ път от 1997 г., когато започна реституция на горите, държавата отново разрешава на частните собственици на гори до 20 декара да ги секат без каквито и да е регулации от страна на държавата.

Опонентите: Не сте прави!

И докато едни протестират под мотото "Да отнемем подаръка на Бойко!", надявайки се президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на промените, други ги защитават. Витоша не е новият Слънчев бряг, а европейският модел на “малка природосъобразна ски зона“. Това е позицията на неправителствена коалиция от представители на български общини (не се уточнява колко и кои). В съобщение до българските медии от коалицията "Природата за хората и регионите" заявяват, че са удовлетворени от приетите поправки в закона. В позицията им се посочва, че приетият Закон за горите дава възможност на малките общини и на София да осмислят съществуването на изградените хотели, спа-центрове и друга туристическа инфраструктура чрез изграждането на малки природосъобразни ски зони. Такава ще бъде и тази на Витоша - с едва 17 км писти и 21 км лифтове.

Автор: А. Ненкова, Редактор: Е. Лилов

 


Станете почитател на Класа