Фидосова: Ще уважим мотивите на президента за ветото

По повод ветото на президента за два от новите текстове, приети в Закона за съдебната власт, от ПГ на ГЕРБ смятаме, че има три варианта за решаване на проблема, заяви днес в НС председателят на правната комисия и зам. председател на парламентарната група Искра Фидосова, предаде репортер на БГНЕС.

Първият е да има извънредно атестиране на членовете на ВСС и на инспектората към съвета, за да се създаде равностойност с другите им колеги магистрати, аргументира се тя. Вторият е в НС да се придържат към сегашните промени, а третият- нещата да останат такива, каквито са в момента и членовете на тези два органа да останат без атестация общо за период за около 8-9 г., защото пропускат сроковете, определени без да са съобразени със спецификата на тяхната служебна ангажираност.

Има и комбиниран вариант, но всичко това може да бъде обект на допълнително обсъждане с помощта на експерти, подчерта Фидосова. "Има проблем наистина и той трябва да бъде решен, не казвам,че това, което сме предложили е най-доброто", категорична бе Фидосова. Ще уважим мотивите на президента, няма да гласуваме повторно тези текстове нито в комисия, нито в пленарна зала, добави тя. /БГНЕС

София / България

Станете почитател на Класа