Най-харесваните марки във Facebook

Светът придоби съвсем различен смисъл в епохата на социалните мрежи и най-вече с възможностите, които предлага бутонът с вдигнат палец нагоре, който показва „харесване“. Така потребителите от целия свят спокойно могат да изказват задоволството си от продукти, компании и марки, пише Си Ен Би Си в класацията си за най-харесваните брандове във Facebook.
Корпорациите от своя страна веднага отговориха на това предизвикателство и превърнаха връзката си със социалните мрежи в основен аспект на комуникационните им стратегии. И както обикновено едни имат по-голям успех от други. Според проучване на Nielsen, Facebook са осъзнали, че 65% от потребителите за последните две години са по-склонни да запомнят реклама в социалната мрежа, отколкото такава, без подобен елемент. Брандовете освен това се надпреварват по създаване на „приятели“ или „фенове“.
Освен това от сайта за споделяне са установили, че не само броят на „почитателите“ е важен, защото когато някой „хареса“ даден профил или страниця – съобщението веднага е споделено в информационния поток на останалите му приятели. Т.е. ако дадена компания има 130 приятели, всъщност информацията за нея стига до 81 пъти повече хора.
Но да си „харесван“ във Facebook не винаги означава да си успешен. Затова и от там съвсем скоро лансираха нова функция „people talking about this“, която проследява реално колко често хората споделят, „постват“ или коментират дадена марка.
В Топ 15 на „най-харесваните“ марки според Си Ен Би Си влизат както модни компании, така и търговци, филмови студия, спортни асоциации и т.н. Под номер 15 е Levi’s с брой „харесвания“ от 9.38 млн. Компанията има огромен арсенал от интерактивни инициативи, като се е фокусирала върху благотворителността и насърчава даренията за борба срещу СПИН. Друга успешна кампания на марката е „феновете“ да публикуват снимки как изглеждат „извивките им“ в любимия им чифт дънки Levi’s.
В списъка са и английската луксозна модна къща Burberry (брой „харесвания“: 9.87 млн.), както и компанията за анимация на Walt Disney – Pixar (10.28 млн.). Испанският гигант Zara е под номер 12 със събрани харесвания от 10.61 млн. Страницата й в социалната мрежа предоставя много приложения за почитателите на модата и им позволява да следят различни видове модни тенденции, сами да създават нови визии с продуктите на марката и т.н. Освен това има и секция с видеоматериали от YouTube, които описват марката. Щатската търговска верига Wal-Mart е единадесета по симпатии във Facebook с 10.65 млн. броя „харесвания“.
Спортът също има своите почитатели, особено баскетбола. Националната баскетболна асоциация е най-харесваната спортна марка в света, като изпреварва „с едни гърди напред“ зад Океана конкуренти като футбола (4.1 млн. “likes” за Националната футболна лига), бейзбола (817 000 “likes”) и хокея (1.9 млн.). В Топ 10 попада и McDonald’s с 11.79 млн. фенове. Именно веригата за бързо хранене според класацията на Си Ен Би Си може да се даде като добър пример за това как компанията да се възползва от функциите на социалната мрежа. Често марката не само включва клиентите в игри и ги провокира да бъдат активни, но и разпространява пресинформациите си именно чрез страницата. Сред призовата десетка има и по-малки компании, но с успешни „социални“ кампании. Такава е Monster Energy. Марката има над 12 млн. фенове.
Ангелите на Victoria’s Secret пък носят на компанията за бельо цели 15.82 млн. почитатели.
Сред успешните кампании са не само клиповете от ексклузивните ревюта, в които участват най-красивите жени на планетата, но и томболите за раздаване на карти с бонуси от 10 до 500 долара на почитатели във Facebook. Младежката марка за спортни обувки Converse, част от Nike, пък е шеста по харесване с над 20.72 млн. фенове, четири пъти повече от тези на компанията-майка. Red Bull е под номер пет с 23.57 млн. харесвания. Най-известната енергийна напитка предизвиква интерес с постоянно обновяващи се постове, свързани с екстремни спортове, нощен живот, интересни събития. На една стъпка от заветната тройка Си Ен Би Си поставя кафе веригата Starbucks. Тя има над 26 млн. почитатели. Бронзовият медал в класацията е за музикалната телевизия MTV. Тя е особено „харесвана“ сред младите потребители най-вече с риалити програми като „Jersey Shore,” “Real World” и др. Често в страницата й във Facebook се появяват забавни коментари за поп звездите, ексклузивни снимки от нови клипове и т.н. Пример за това е пожеланието за рожден ден към Бритни Спиърс, събрало за минути повече от 17 000 „like” и над 2000 коментара. Walt Disney е втората най-харесвана марка в сайта на Марк Зукерберг. Феновете й са 29.63 млн. души. На основната й страница може да се видят интересни трейлъри за филми, видеа и цитати от класиките на филмовото студио.
И на първо място във Facebook остава Coca-Cola. Компанията има над 36 млн. харесвания. Ако тя бе знаменитост, щеше да е по-популярна от Бионсе, Меган Фокс или Адам Сандлър.
Страницата й си има свои „правила в къщата“, които забраняват обидните реплики и коментари.
Ако погледнем ситуацията у нас, и българските фирми не седят „офлайн“, макар че все още са доста консервативни в подхода си към Facebook. Мащабите за успех са доста по-малки и границата е около 10 000 „харесвания“.

Станете почитател на Класа