Сателит направи карта на земната гравитация

Европейският сателит Goce (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) успя да създаде първата си карта на гравитацията на Земята, след като бе изстрелян от космодрума „Плисецк“ в Северозападна Русия, съобщи Би Би Си. Това е първата подобна карта и показва детайли, които досега не са били виждани от учените. Очаква се данните да покажат движението на океаните, както и геологични процеси, свързани със земетресенията и вулканите.
„Има огромно количество геофизични данни, които получихме“, казва мениджърът на мисията Руне Флоберхаген. „Може да се види, че на земното кълбо има големи гравитационни вариации, по-специално в планинските масиви на Андите или Марианската падина и Хималаите.“
Повечето хора изучават в училище, че земното привличане на повърхността на Земята е 9,8 G. Истината е, че тази цифра се променя по повърхността на планетата в зависимост от материала, който се намира под земната повърхност. Именно тази причина е в основата на факта, че стойността на G се променя с много малки стойности, но достатъчно забележими от физична гледна точка.
Сателитът Goce картографира тези гравитационни различия с помощта на високотехнологичен градиометър. Уредът е способен да измери тези разлики с огромна точност, което не е правено досега. Картата засега не е пълна, а някои региони на планетата са картографирани по-добре от други, а учените все още търсят най-добрия начин за обработка на данните.
Goce се намира на доста ниска орбита от 254,9 км, а учените от Европейската космическа агенция смятат, че полезният му живот ще бъде около две години. Ако слънчевата активност се запази на настоящите си ниски нива, сателитът може да продължи да изпраща данни и в следващите пет години. Освен гравитационни измервания Goce ще изпраща данни и за силите, които действат на обшивката на космическия апарат.

Станете почитател на Класа